Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 05.11

A Tabakovits fiúk

Írta: Puskel Péter
2009. augusztus 24., 14.32 Hétfõ

Az aradi szerb közösség számos kiemelkedő egyéniségének sorából is külön méltatást érdemel a Tabakovits fiúk teljesítménye. A karlócai béke (1699) után Aradon megtelepedett rác határőrök leszármazottai sokat tettek szülővárosukért és bár egyikük földi maradványai se pihen hazai földben, munkásságuk maradandó.

A család számunkra legmarkánsabb tagja, Milán 1860-ban született Aradon. Itt érettségizett, majd Budapesten építész oklevelet szerzett. Egy ideig műszaki rajzott tanított szülővárosában, miközben tervezőként egyre merészebb megbízatásokat kapott Aradon és az országban. Később egész életét csak a tervezésnek szentelte és Szántay Lajos mellett a város, de nyugodtan állíthatjuk, a régió legnagyobb építészei közé emelkedett. Mindketten meghatározó szerepet játszottak Arad modern arculatának kialakításában, reprezentatív épületeinek megtervezésében.

Milán idős korában áttelepedett Újvidékre, ahol tovább dolgozott és a politikai életből is kivette a részét. 1941-ben hunyt el.

Milánt, aki az első világháborút megelőző években az ellenzéki listán is bejutott a városi tanácsba, itthon mindenki csak Emilnek szólította, noha igen büszke volt szerb nemzetiségére és családjának többi tehetséges és szorgalmas tagjára. Ha csak a legjelentősebb aradi megvalósításait említjük, a lista akkori is tekintélyt parancsoló: a város első szecessziós háza, a Földes-patika, a minorita-templom és a rendház, a szerb- palota, a szabadkőműves-páholy, a gyermekkórház, a Victoriei úti egykori lovassági-laktanya, Az egykori Ferenc (Mihai Viteazul) téri polgári iskola (ma szemészeti kórház), az ortodox zsinagóga, a Tribuna Palota.

Öcsét, Györgyöt kora egyik országos sztárügyvédjeként tartották számon. 1901-ben szerzett diplomát Budapesten. Jogi tudását szülővárosán kívül a magyar fővárosban is kamatoztatta, pár évig Budapesten is menő ügyvédi irodát tartott fenn. Politikusként Barabás Béla aradi országgyűlési képviselő titkára, később társa az ügyvédi irodában.

György aktív szerepet vállalt az aradi sportéletben. Remekül sakkozott, atletizált, az AAC egyik vezetőségi tagjaként a város sportmozgalmában is szerepet vállalt. Kiváló szónoki képességét nemcsak a bírósági tárgyalásokon, hanem a Kölcsey Egyesület előadójaként is kamatoztatta. Évekig ellátta az Ipartestület jogi képviseletét.

Trianon után áttelepedett Jugoszláviába és az Újvidéki Tábla elnöki tisztjét töltötte be.

A család harmadik tagja, Dusán lépett talán a legmagasabbra a közéleti létra fokain. Ő is Aradon született 1877-ben, s érettségi után közgazdásznak tanult. Pályája meredeken ívelt, s rövidesen a bankszakma egyik kiválóságaként vált ismertté. Az Osztrák-Magyar Bank részlegvezetői tisztségéből a két világháború közötti években Magyar Jegybank élére került. A deviza-rendszerbe új eljárási módozatokat vezetett be és eredményesen fáradozott azon, hogy barátságos viszonyt tartson fenn a pénzintézetek szintjén a szomszédos államokkal. 1934-ig töltötte be ezt a tisztséget. Budapesten halt meg 1941-ben.

A két világháború közötti időszak kezdetén a Tabakovits család három jeles férfi tagja közül kettő az utódállamokat választotta. Így aztán egy országból hárman három országban kerültek, ám ott is mindnyájan magas társadalmi pozíciót töltöttek be.  

Ezekben az években rendszerint a szerb húsvét és karácsony alkalmából találkoztak a legidősebb fivér otthonában, Aradon. A szülőváros maradt mindhármuk számára a biztos pont.

Végezetül aztán Emil és áttelepedett Újvidékre. Még tíz évig kamatoztatta tudását.

A Tabakovits fiúk nevét a nagypiac téri családi házon az újvidéki építészek közreműködésével elhelyezett szűkszavú tábla örökítette meg. Milánra egy újaradi utca is emlékeztet.

Nem sok, de a város számos egykori nagyjának még ennyi elismerés se jutott.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Fatimata / Szombat, 2014. június 28., 11.50 Válaszoljál rá!

den mporw na katalabw titopa apo th shmerinh genia. hthela na ksera ti douleies kanete kai eiste 24 wres th mera online? eiste antres h gunaikes? sthn ellada h sto eksoteriko? ti endiaferonta exete? h mana sas kai o pateras sas einai perhfanoi gia auto to katanthma sas, olh mera mprosta se mia othoni? katheste kai pianeste apo to titopa kai kanete thn trixa trixia? psifizete h sas aresei mono na tsakwneste se kseno axurwna? katalabainete oti eiste kakektupa twn politikwn sta thleparathura? kala ti diaolo dekatriaxrona grafoun edw mesa?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu