Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 06.38

„A ti gyerekeiteknek talán jobb lesz…”

Írta: Puskel Péter
2020. december 09., 18.27 Szerda / Arad

Ha az embernek hosszú életet ad a sors, sok mindent megél, megtapasztal a közéletből is. A mindenkori politikai elit tehetségét vagy tehetetlenségét, az emberi lét gyarlóságát és szépségét, a kiszolgáltatottságot és a reményt.

A háború utáni években, a keleti modell szerint ránk erőltetett, hamis és képmutató népi demokráciában nevelkedtünk. Beszippantottuk levegőjét, mert sokáig azt hittük ez az igazi, ez hoz felfrissülést. Másra nem is volt lehetőségünk. A mélységes csalódás ezután nemzedékek életét, felfogását megmételyezte. Apámtól jegyeztem meg az anyámhoz intézett bátorító szlogent: „Vigasztaljon az a tudat, hogy gyermekeinknek biztos jobb lesz.”

Hát nem lett…

Most, jó hetven évvel később, mi is elmondhatnánk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy legalább nekik jobb lesz. De nemigen mondjuk, mert már magunk sem hiszünk benne. És nem azért, mert kishitűek, javíthatatlan borúlátók vagyunk. Inkább azért, mert megtapasztaltuk, hogy kies hazánkban valami nagyon rég nem stimmel. Érvényes ez a tegnapra, a mára, és a beláthatatlan jövőre.

Száz év alatt is csupán annyit értünk el, hogy Európa kullogói közzé „emelkedtünk”. Rendszerek, kormányok, pártok, ideológiák váltogatták egymást, bűnbakként mindig az előzőkre mutatva, miattuk tartunk ott, ahol vagyunk, mindenért ők a hibásak. Aztán „ők” (mármint a hatalmon lévők) sem csinálják jobban, és minden kezdődik elölről. Politikai iszapbirkózás vagy bokszmérkőzés a mandátum néhány éve, amelynek végén kiütéssel, jobbik esetben pontozással veszít, nem az, aki a ringben van, hanem a publikum, az istenadta nép, amelyet hol jobban, hol kevésbé, de mindig lehet hülyíteni valamilyen fondorlattal. „Csak rosszabb ne legyen” tartja a többséget jellemző népi mondás, amely jól tükrözi, hogy az emberek többségében immár csak pislákol a remény. Sűrűn váltogatják egymást a kormányok, a vezető politikusok, mert a hatalom és a vele járó anyagi és összeköttetésbeli kiváltságok vonzzák a karrieristákat, a botcsinálta politikusokat és a magukat „profinak” képzelő egyéneket. Aztán kiderül: csodára ők sem képesek. Talán nem is törekednek rá.

A jelenlegi választások fontosságát a világjárvány miatti pánikhangulat felülírta. De talán nem annyira, hogy ennyire gyenge legyen a részvétel. A mélységes csalódottságnak is szerepe volt az érdektelenségben. Az emberek egyre többen tapasztalják saját bőrükön, hogy politikai színezetétől függetlenül az egyik párt tizenkilenc, a másik egy híján húsz.

Hogy másutt is így van ez? Részben igaz. De csak részben. Mert „másutt” azért haladnak. Sokkal gyorsabban. Mi pedig továbbra is Európa perifériáján rostokolunk, s boldoggá tesz, ha valaki mégis mögénk kerül a statisztikákban. Ez a fizetségünk.

Mert maradtunk, mert kitartottunk, mert ragaszkodunk, mert szülőföldünk, mert a remény hal meg utoljára.

Mert...

A Dâmbovița partjáról sajátos gondolkodás, helyezkedés és ígéretözön árad szerteszét, amely hálójában tartja az országot, s béklyóban annak leghaladóbb, legtöbb eséllyel fejlődő részét, a tágabb értelemben vett Erdélyt is.

Most az alakulóban lévő új kormány köszörüli a torkát. Az ígérgetések miatti „rekedtség” elmúlóban van. Itt-ott felcsillan a remény. Hátha…

Hátha ezek, a sikerrel hangoskodók és eredményesen könyöklők, majd mindent jobban csinálnak. Kijavítják az elődök hibáit, eltörlik a meg nem érdemelt kiváltságokat, megvédenek a gyilkos vírusoktól, felvirágoztatják a megtorpant gazdaságot; kórházak, iskolák, autópályák épülnek, munkahelyek, beruházások várják a dolgozni vágyókat. Pár év és máris jóval előbbre kell minket keresni az európai jóléti statisztikákban.

Mert…

Remény nélkül értelmetlen az élet.

Csak nehogy az unokáink is továbbadják a megörökölt és akkorra már közhellyé erősödő bizakodást: a ti gyerekeiteknek talán jobb lesz.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu