Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. február 28., 23.39

Aradi epizódok az autógyártás hőskorából (II.)

Írta: Puskel Péter
2018. július 27., 04.00 Péntek / Arad
Száztíz éve történt


Az 1908-as év más szempontból is jelezte Arad fontos szerepét az akkori magyar autógyártásban. Még mielőtt a termelés beindult volna, a városvezetés kezdeményezésére, 1908. július 20-án megalakult az ország első autóbusz-vállalata. A leendő sofőrök kiképzésére pedig a vidék első sofőriskolája. Kezdeményezői arra a hét jármű forgalomba állítására gondoltak, melyeket a Westinghouse gyártól még 1907-ben, az első busz aradi próbaútját követően megrendeltek a Le Havre-i leányvállalattól.
De hogyan jutott el az autógyártás idáig?
Az iparág fejlődésének főbb mérföldköveit most csak ugrásszerűen említjük:
Karl Benz 1886-ban rukkolt elő háromkerekű benzinmotoros járművével. Három ével később Daimler már négy keréken futó benzinmotoros automobillal lepte meg a nagyközönséget. 1900-ban a Mercedes cég egyik járműve közel 6000 km-t futott le, helyenként 80 km-es sebességgel. Ugyanabban az esztendőben alkalmaztak először kormánykereket a korábbi irányítóbot helyett. 1902-ben szabadalmaztatták a H betűre emlékeztető sebességváltót, 1905-ben a szélvédő üveget, 1910-ben pedig az ablaktörlőt. Az első autók csak kézifékkel rendelkeztek, a faküllős kerekeket pedig tömött gumiabroncs borította.
A gyártelepítés céljára az akkori Pécskai úton, a Weitzer János Gép-, Vagongyár és Vasöntöde Rt. mellett, a város tulajdonában lévő üres telket jelölték ki.
A történelmi Magyarország első automobil- és motorszerkezetgyárát rendkívül gyorsan tető alá húzták, és a kor ipari építkezésének magas színvonala jellemezte. A főépület tartóoszlopait és födémszerkezetét az aradi Fodor–Reisinger tervezőcég elképzelései alapján vasbetonból építették, ami akkoriban igen modern eljárásnak számított.
A háromhajós szerelőműhelyt üvegtetővel látták el. Az amerikai rendszerű, 60 m hosszú, 40 m széles és 10 m magas csarnok lehetőséget nyújtott a munkálat minden fázisának könnyű áttekintésére.
Varjassy Lajos polgármester az átadás napján üdvözlő táviratot küldött Kossuth Ferenc kereskedelmi miniszternek, melyben köszönetét fejezte ki a gyárnak nyújtott 150 ezer korona szubvencióért.
Az Aradi Mérnök- és Építészegyesület meghívására 1909. augusztus 28-án budapesti műegyetemi tanárokból és mérnökökből álló szaktestület érkezett Aradra, hogy megtekintse az akkor már működő gyár üzemcsarnokát, az utcára néző, tornyos irodai részt, valamint a 100 jármű befogadására alkalmas óriási garázst. A vendégek elismerésüket fejezték ki az új ipari létesítmény tervezőinek, az építőknek, és biztatónak látták működését. Az első vezérigazgató Dicker József, a francia leányvállalat bizalmi embere volt.
Valóban, minden ígéretesen kezdődött. Kezdetben, francia importalkatrészek felhasználásával, Westinghouse típusú személy- és teherautókat, alvázakat gyártottak, szereltek össze. Később 30 és 40 LE személyszállító automobilokat, 5, 10 tonna hordóképességű teherautókat, 15 és 30 ülőhelyes emeletes autóbuszokat, postaautókat, emeletes omnibuszokat, vasúti motorokat gyártottak, szereltek össze, javítottak.
A Magyar Királyi Automobil Klub nemzetközi versenyén 1912-ben az aradi kiskocsik elsőként érkeztek a célba, így elnyerték József főherceg aranyserlegét és a klub díszoklevelét. A gyár budapesti vezérképviselete a Páva utca 10. szám alatt volt.
Egyébként Budapest taxiforgalma 1913-ban 250 Marta-kocsival indult be.
Ekkoriban az aradi gyár már túljutott első nagy válságán. 1911-ben ugyanis a francia Westinghouse gyár csődhelyzetbe került, és ez menthetetlenül kihatott a fiatal aradi gyár jövőjére is. A mentőövet a Magyar Rug-gyantagyár dobta be, amely átvállalta a cég adósságát. Lemondott és távozott viszont az aradi nagyüzem teljes vezetősége, élen Fejes Jenő műhelyfőnökkel, a kiváló szakemberrel. Helyébe nem kevésbé képzett műszaki irányító került, Haltemberger Samu személyében, akit hamarosan a gyár vezérigazgatójának neveztek ki. Felfelé ívelő pályáján a szigorú és igényes szakember számára Arad csak egy ugródeszka volt. Haltembergert 1914-ben felhívták a fővárosba, ahol az Autotaxi Rt. vezetésével bízták meg. Vele együtt távozott Böszörményi Jenő főmérnök is.
Az aradi gyárból mindezek ellenére az első világháború közepéig a Marta márkajelzésű automobilok különböző típusai kerültek ki. Többek között a Magyar Posta megrendelésére legyártott speciális járművek. Ekkoriban újra „gazdát” cserélt. Az Austro–Daimler cég 1912-ben vette át az aradi vállalat irányítását.
Összességében mintegy 87 személy- és 730 teherautó hagyta el a gyárkaput.
A szomszédos Weitzer Vagongyárral együttműködő nagyüzem több száz alkalmazottat foglalkoztatott, és a Maros-parti város második legnagyobb munkahelyeként tartották számon.
Érdekes epizódja volt a gyár életének Dobos István, a magyar repülés egyik úttörőjének aradi bemutatója. Monoplánján 1913-ban Gyuláról repült volna át Aradra, de a város határában motorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre. A Marta gyár szakemberei siettek a segítségére, és, noha először volt dolguk repülőgépmotorral, kijavították a hibát. Dobos másnap sikeres légi bemutatót tarthatott a városszéli mezőn.
A „nagy háború” alatt a teherautókat lefoglalta a hadsereg, és többé egyetlen jármű se tért vissza Aradra.
A világégés idején a Marta kényszerűen a hadiipart szolgálta, majd fokozatosan átállították repülőgép-gyártásra. Pár évvel később az első román repülőgépek is innen indultak próbaútjukra. Nem is balesetmentesen! (Ez egy másik izgalmas történet!)
A Marta eredeti profilját fokozatosan elsorvasztották, majd 1925-ben az új román hatalom az autógyárat beolvasztotta az időközben ASTRA névre átkeresztelt vagongyárba.
Aradon ma már mutatóban sem találni veterán Marta autót.
A múlt század 30-as éveiben ismét érdekelt volt Arad városa az autóiparban. A Radnai úton (ma Iuliu Maniu), a mai ipari líceum szomszédságában lévő Ablonczi–Bustin műhelyben működött a Ford autógyár romániai képviselete. Nem csupán forgalmazták, hanem szerelték, javították is a Ford márkájú gépkocsikat.
Az államosítást követően a képviselet legjobb szakemberei az esztergapadgyárban hasznosították tudásukat.

***
A 110. évforduló kiváló alkalom lenne arra, hogy ez a tiszavirág életű, ám ipartörténeti szempontból rendkívül jelentős, az évtizedek során lepusztult autógyár irodaépületét felújítsák, és emléktáblával lássák el.
Ha a tulajdonos erre nem képes, megtehetné a város, hiszen annak idején részvényese volt a vállalkozásnak, hosszú lejáratú adómentességet és telket biztosított az építkezéshez.
Egy nagyon régen időszerű ipartörténeti kiállítás létrehozására pedig aligha lehetne megfelelőbb helyet találni...


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Josef Lewis / Kedd, 2018. augusztus 28., 05.57 Válaszoljál rá!

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Call / WhatsApp: +16626183756 köszönöm
Webhely: https://progresivefunding.wordpress.com


=====

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu