Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 06.30

Bolond világ

Írta: Puskel Péter
2021. augusztus 18., 16.39 Szerda / Arad

Jókor jó helyen volt – tartja egy régi mondás a szerencsés emberekre. Talán rejlik némi kétely is a szóban forgó személy alkalmasságát illetően a fenti állításban. Persze ez lehet belemagyarázás is.

Nos, az említett szólás aligha érvényes a második világháború alatt vagy után született nemzedékek többségére.

Mi mindig kifogtunk valamit. Ez a „valami”, ha tőlünk nagyon messze, a világ egy más sarkában történt, akkor is közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta életünket, pályánkat, családunkat, gondolkodásunkat.

Háború és diktatúra, kommunizmus és dilettáns kapitalizmus olyan örökséget hagyott több generáció számára, amelyre politikusaink, maiak és régiek, esküdtek, mert megérezték az önmegvalósítás lehetőségét. Abban, ami még nem volt, és ami szépen hangzik, tetszik is a többségnek, de a kivitelezés vagy az előre beharangozott siker valahol mindig elbukott, jobbik esetben bukdácsolt.

Nekünk hatalmas, egész életünket befolyásoló „élmény” jutott: extrém, hatalmas károkat okozó időjárás, szinte évente pusztító erdőtüzek, áradások, kontinensünket elárasztó migráns exodus, merényletek sora, véget nem érő konok világjárvány, nézők nélküli olimpia. És tovább nem is sorolnám…

Szóval minden arra mutat, hogy túl sokan élünk mi ezen a világon, túl nagyok az érdekellentétek.

Keményebben fogalmazva: „pusztuljon a férgese!”

Mi a biztosíték arra, hogy a megmaradóknak jobb lesz, könnyebb lesz?

Ki merne erre mérget venni?

De a sorsunkat intéző nagyokosok és felkentek itthon és Európa szívében most érkeztek el a „vezekelés” időszakához. Elődeik bűneiért: a rasszizmusért, a több évszázados gyarmatosításért, a hitlerizmusért, antiszemitizmusért, rasszizmusért, szexuális devianciáért és mindenféle megkülönböztetésért egy csapásra bocsánatot kérnének. Mégpedig úgy, mintha minden ország, minden nép hibás lenne azért, ami történt. Nem pedig az, aki elkövette. Szóval alaposan átesnek a ló túlsó oldalára. Holott ezernyi ennél fontosabb, időszerűbb tennivalójuk akadna.

Hogy csak egyet, de nagyon fontosat említsek: tanult fiataljaink „csömöre és tömeges elvándorlásuk megállítása”.

De most erre nincs idő, nincs egyöntetű akarat.

Fatális mulasztás.

Bolond világban élünk.

A mi szánkból, már korunknál fogva is, a gyermekeinkért elhangzó aggodalom, sőt még a bíztatás is hamisan csengene.

Nekünk mindenből kijutott.

Van-e közeli ismerőse, aki idős már, de nyíltan vallja: életének nagy elégtétele, hogy kritikus helyzetekben jókor, jó helyen volt?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Radnai István / Csütörtök, 2021. október 07., 09.40 Válaszoljál rá!

Jó helyen voltunk és vagyunk - csak nem jó időkben. Európa ebben a felében mindig kívülről akarják megmondani mit csináljunk. Eszközeik a nyomásgyakorlás, amely néha fegyverekkel történik. A tömegeket pedig egymásra lehet uszítani és a nevető harmadik, aki a kártyákat osztja, a kezét dörzsöli. Hiszen ő nyertes.

Hozzászólt: George Bakach / Kedd, 2021. szeptember 07., 18.09 Válaszoljál rá!

Igen, sajat magam.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu