Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 08.17

Egy rejtélyes és izgalmas levél

Írta: Puskel Péter
2020. október 26., 16.28 Hétfõ / Arad

Jókora vargabetűvel került hozzám a világhálón egy levél. A szibériai Krasznojarszk városából egy Mihail nevű illető küldte el Yurij keresztnevű ismerőséhez, kollégájához (?), feltehetően Moszkvába.

Ha az eredeti, orosz nyelvű szöveg fordítása pontos, márpedig a megfogalmazás szerint a magyar nyelvet tökéletesen beszélő átültetőről van szó, akkor az első világháborús magyar hadifoglyok által írt 20(!) füzetet találtak az egyik „fogdá(nk)ban”. A feladó megnézte az egyik füzetet, amelyben magyarul és németül írt feljegyzések, legendák, versek, tanulmányok (!) szerepelnek.

Az első feladó befolyásos ember lehet, mert leírása szerint megpróbált a milliós lakosságú szibériai nagyvárosban magyarul tudó embert találni, de ez sajnos, neki nem sikerült. Ezért gondolt arra, hogy az ismerős (kolléga?) kiterjedtebb kapcsolatai révén talál ilyen embert. Feltételezése szerint ugyanis a hadifoglyok által írt 20 füzet írásai a kutatók számára érdekes kordokumentumokat tartalmaznak. Kár volna veszni hagyni, ha már jó száz éven át valamilyen rejtélyes, de ugyanakkor csodálatos módon fennmaradtak.

Nos, számunkra azért is érdekes ez a fura levél, mert a kéziratos szövegek egyik szerzője dr. Schweitzer József (1887–1980), a Csiky elődjének, az egykori Katolikus Főgimnáziumnak a nagy tudású, legendás hírű tanára. Az első világháború poklát megjárva hét esztendőt töltött a hírhedt krasznojarszki fogolytáborban. Az egyik füzetben található A jégkori ember Európában c., tudományos igénnyel megírt tanulmánya. És ott van az a személyes hangvételű írása, amelyben hangot ad határtalan örömének, értesülve kiszabadulásának és hazaindulásának beígért napjáról (1922. január 9.).

A levél az aradi Alma Mater Alapítvány címére érkezett. Az értesítést a neten Aradra továbbító Yurij Klitsenko igencsak jó szándékú ember, nem kizárt, hogy történész-kutató, aki tisztában volt azzal, hogy aradi magyar kollégák számára milyen értékes lehet egy húsz füzetből álló dokumentumgyűjtemény az első világháború egyik legrettegettebb fogolytáboráról és annak lakóiról.

Az aradi hadifogoly, Schweitzer József feljegyzései pedig támpontot nyújtottak ahhoz, hogy magyarul tudó kapcsolatai segítségével ez az értesítés eljusson Aradra, méghozzá az Alma Mater Alapítvány címére.

Talán az sem mellékes, hogyan maradhatott meg bő száz éven át egy ilyen tekintélyes „csomag” egy ilyen exponált helyen, zárkában elrejtve. Az hiszem, ez mindenkinek megfordul a fejében.

De talán ez nem a mi dolgunk.

Jó volna, ha valamilyen módon ezek a füzetek eljutnának Aradra. Bizonyára más egyéb értékes feljegyzést is találnánk benne.

Az eset nem reménytelen.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu