Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 07.25

Feri báró „visszatért”

Írta: Puskel Péter
2021. október 11., 18.03 Hétfõ / Arad

Fura dolgok történnek manapság Aradon. Minden előzetes hírharang mellőzésével arra ébredtünk, hogy egy új szoborral gazdagodott városunk. Ráadásul nem is akármilyen helyen, hanem éppen az UTA stadion kellős közepén. De ott is, ki tudja, milyen elgondolás alapján, a lelátónak abban a szektorában, ahol a legfanatikusabb UTA-szurkolók szokták bíztatni kedvenc csapatukat. Más szóval, a kemény mag kellős közepén.

Vajon ott van-e a csupaszív egykori mecénás helye?

A bronzalakot öltött, élénk vitát érintett személy, ott és most, ki lehetne más, mint Neuman Ferenc, azaz a nagyon idős aradiak által mindmáig tisztelettel, sőt szeretettel emlegetett Feri báró?!

Ünnepélyes szoboravatásról eddig nem esett szó, de a szópárbaj már javában tart. Az apellálók közül a személy ellen senkinek sincs kifogása, hiszen ma már mindenki tudja mifelénk, hogy ez az ember (és családja száz éven át) mi mindent tett Aradért, a város akkori és későbbi polgáraiért. Mellesleg éppen e hónap 10-én volt 111 éve (ritkán megünnepelt dátum!), hogy Feri báró megszületett. Arról nem is szólva, hogy a jelenlegi aréna elődjét éppen ezen a helyen ő építette. Akkoriban ez volt a vidék legkorszerűbb stadionja. Valamivel korábban, 1945-ben a mai UTA ősét, az ITA-t is ő hozta létre.

Focirajongóknak már ez is éppen elég lenne ahhoz, hogy nemzedékről nemzedékre tiszteljék, őrizzék és ápolják az emlékét.

Ehelyett most parázs vita tárgya a szobor. Az aréna elegánsabb, drágább lelátóján lenne a helye – hangoztatják egyesek. – Nem is a pályán belül, hanem a nevét viselő aréna előtt kellett volna a teljes alakos ülőszobrot elhelyezni – mondják mások.

Ez utóbbi lehet, hogy jobb megoldás lett volna, de akkor mit kezdenénk a kezét tapsra emelő báróval. Akit mi Ferencnek nevezünk, hallatlan népszerűsége miatt Ferinek becézve, míg román barátaink Franciscnak. Ez utóbbi teljesen fölösleges vita tárgya és zsákutcába vezet, a családnév világosan üzeni a maiaknak és későbbieknek, hogy kiről van szó.

Bibarț polgármester húzása viszont örvendetes. Új seprű jól seper – tartja a mondás, és ennek igazáról minálunk a Maros-parti sétány és a park felújítása ad nyomatékot.

Neuman Ferenc ülőalakos, a mérkőzést figyelő szobra a régi nagyokra, Bonyhádira, Márkira, Váczira, Pecsovszkira, Lórántra, illetve a későbbiekre, Bakuczra, Dumitrescura, Kapásra, Brosovszkyra, Domidera emlékeztet. A maiaknak pedig példakép. Itt, ezen a lelátón vitatható, de meglehetősen eredeti a szoborállítás ötlete.

Az eljárás „sportszerűségét”, megfontoltságát, indokoltságát vitassák a városatyák. A végső döntés is az ő „kezükben” van.

Ezért kapják a szerénynek aligha nevezhető járandóságot.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Neuman`s history in English / Szombat, 2021. október 23., 08.01 Válaszoljál rá!

A Neuman család története most angol nyelven is.Írta:Puskel Péter.

https://www.amazon.com/IMPORTANCE-NEUMAN-FAMILY-WESTERN-ROMANIA/dp/B096TQ6XH7

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu