Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 07.39

Harmadik világháború?

Írta: Puskel Péter
2021. november 22., 08.00 Hétfõ / Arad

Nehéz heteket, hónapokat, éveket élünk. Körünkből idő előtt távoznak kedves barátaink, ismerőseink. Zűrzavaros napok, egymást követő, sokszor egymásnak ellentmondó hírek és álhírek tömkelege, bizonytalanság, félelem és még hosszan sorolhatnám, milyen légkörben telnek napjaink. Akibe befészkelte magát a félsz (és nem kevesen vannak), az begubódzik otthona falainak vélt biztonságába, és reménykedik: egyszer majd csak vége szakad ennek a helyzetnek. Óvakodik, s még a hozzá legközelebb állók temetésére sem megy el, mert ott potenciális fertőzési gócok között kell megadnia a végtisztességet.
De ez még nem minden. Összekapcsolódik a genderproblémával, amelyet Európa nagyokosai jó ideje napirenden tartanak, mintha jelenleg ez lenne az emberiség legnagyobb gondja.
És ha mindez nem elég a 21. század első felében élőknek, akkor jöhet a környezetvédelem fortissimóban, noha már évtizedek óta időszerű, több-kevesebb hévvel vitatják, mégsem született megoldással kecsegtető döntés. Ráadásként itt az energiaválság, amely most, amikor már úgy is nagy a baj, jobban begorombult, mint korábban bármikor.
Szóval nem friss, hanem időnként a kabátujjból előcibált (persze egyre időszerűbb, egyre szorítóbb) problémák is kavarják az indulatokat.
És akkor még nem szóltam a gondok gondjáról, a minden irányból özönlő migránslavináról, amely normál időkben (mikor volt ilyen?) Európa talán legégetőbb gondja, és úgy tűnik, az is marad még jó ideig. 
Akinek hosszú és gondokkal teli életet kínál a sors, az talán megéli, hogy felcsillanjon némi megoldás. Annak ellenére, hogy ezt Európa „nagyjai” alaposan elkúrták. Nem most, hanem annak idején. Meg akarják osztani az öreg kontinens ez ügyben teljesen ártatlanjaival annak a következményeit, amit őseik, majd jómaguk követtek el, főleg a gyarmati időkben, szemérmetlenül, a legkisebb gátlás nélkül.
Jólétük, haladásuk árát most megosztanák Európa amúgy is szegényebb, középső felével. 
A járványügy immár két éve „mindent visz”. Sajnos a makk­egészségesek sincsenek biztonságban. Az orvostudományt váratlanul és némiképp „fegyvertelenül” érte. A többi rossz mellett erre sem a szakemberek, sem a politikusok nem készültek, nem készülhettek fel.
Most pedig minden rohammunkával történik. Habozásra, kivárásra nincs idő, lehetőség.
Az emberi, az anyagi vesztesség hatalmas. És hol van a vége? Hány hullámot kell még átvészelnünk, túlélnünk? Ki a megmondhatója?
Hibás-e ezért valaki, valakik? 
Aligha fogjuk valaha is megtudni.
Világháború ez a javából, ha szemérmesen nem is nevezik annak, hiszen minden kontinensen szedi áldozatait. A XXI. század biológiai háborúja, amelyet nem klasszikus értelemben vett fegyverrel és módszerekkel kell megvívni. Ráadásul az ellenség láthatatlan, s mindig újabb és újabb mutációiról beszélnek a szakemberek és a politikusok. A 21. század rákfenéje, amelynek előidézői (ha egyáltalán vannak, vagy lesznek ilyenek), aligha fognak egy nürnbergihez hasonló bíróság előtt felelni tetteikért.
És arra sem tudnak megnyugtató választ adni, nem is nagyon próbálkoznak vele politikusaink, hogy mi lesz azután… 
Mindez a jövő „zenéje”. 
Pillanatnyilag nálunk ugyanis a kormányválság a prioritás.
Hány nemzedék sínyli meg azt, amit eddig ez a két év velünk művelt?
A lelki traumák lassan gyógyulnak. Olykor egész további életünk súlyos terhei.
A biológiai háborúban egyetlen kapaszkodónk az oltás. Akár hiszünk benne, akár nem.
Ha túléljük, legalább elmondhatjuk unokáinknak, hogy átvészeltünk két világháborút. Egyet, amit klasszikus fegyverekkel, látható ellenséggel vívtak eleink, és egyet, amelyben láthatatlan ellenséggel, biológiai úton hadakoztunk.
Veszteségeink mindkét esetben pótolhatatlanok.
Aligha irigyelik utódaink majdan mindezekért nemzedékünket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Bukar Inusa / Szerda, 2022. március 09., 13.26 Válaszoljál rá!

Adósságkonszolidációs kölcsönt, fedezetlen hitelt, üzleti hitelt, jelzáloghitelt, autóhitelt, diákhitelt, személyi kölcsönt, kockázati tőkét stb. Magánhitelező vagyok, cégeknek és magánszemélyeknek nyújtok kölcsönt alacsony és ésszerű 2%-os kamattal. E-mail: christywalton355@gmail.com

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu