Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 18.13

Hiába várták a lebegő „ezüstszivart”

Írta: Puskel Péter
2009. október 26., 20.24 Hétfõ
Nyolcvan éve ilyen tájban egy igazi szenzációra vártak az aradiak. Arról értesültek ugyanis, hogy a város felett fog elrepülni az addigi legnagyobb kormányozható léghajó. 


1929-re ugyanis a csúcsra érkezett a Zeppelin-gyártás, főleg Németországban, és mindenütt, ahol elszállt az emberek feje fölött, Ferdinand von Zeppelin (1838–1917) gróf találmányát ezrek fogadták ujjongással és kalaplengetéssel. 

Egy évvel később a londoni Wembley-stadion fölött éppen az angol kupadöntő alatt jelent meg a hatalmas légi jármű, a mérkőzést félbe kellett szakítani pár percre, mert a közönség és a focisták figyelmét elvonta a mintegy 200 m hosszú léghajó.

Nem mindennapi látvány volt.

A levegőben méltóságteljesen „úszó”, esténként kivilágított szivar alakú légi jármű valóban rendkívüli látvánnyal kecsegtetett Aradon is, hiszen a Fehér Kereszt Szálloda előtt már a kora esti órákban gyülekezni kezdtek az emberek. A jól értesült helyi lapok ugyanis 9 óra tájékára jelezték a Kolozsvár–Nagyvárad irányából várható Zeppelin érkezését, amelynek pilótája a híres Eckner Hugó volt. A Közép-Európába hírverő célzattal elindított léghajó pár nappal korábban Bukarestben légi parádén vett részt. Ezt követően a Kárpátokon túli lapok hosszasan cikkeztek róla, s többségükben elmarasztalóan írtak a német gróf találmányáról. Ez annál kíváncsibbá tette az embereket, akiknek többsége addig nem látott igazi léghajót.

Az aradi korzón összesereglett emberek jó ideig türelmesen várakoztak, tréfálkoztak. A Közlöny riporterének beszámolója szerint az élcelődéseknek és ugratásoknak a témája szinte kizárólag a héliumgáz-töltetű Zeppelin volt. Egyesek izgalmukat rögtönzött rémtörténetekkel leplezték. Akkoriban keletkezett a fecsegőkről az a ma már sokak által elfelejtett szólás, miszerint, ha sokat beszélsz, Zeppelin beszáll a szádba… Aztán megnézheted magad. 

A hosszadalmas várakozás közben gyorsan terjedtek a hírek. A Zeppelin már Kisjenő fölött repül – érkezett a telefonüzenet a szálloda portájára. Aztán valaki azzal az értesüléssel jött, hogy nem a város, hanem a vár fölött fog elrepülni. Erre a tömeg felbomlott, sokan futva a Maros-parti sétány felé igyekeztek.Említést érdemel, hogy a műszaki szakemberek akkoriban úgy vélekedtek, a léghajó megfelelőbb lesz majd hadi célokra, sőt az óceánon túli tömegszállításra, mint a repülőgép. Nagy reményeket fűztek a merev szerkezetű, irányítható léghajókhoz. 

Ahogy telt-múlt az idő és az aradiak hiába kémlelték a csillagokkal teli égboltot, elfogyott a türelem is. Aztán csalódottan hazaballagtak.

Sose derült ki, hogy a Zeppelint miért kormányozta Eckner Hugó más irányba, miért tért el a meghirdetett útitervtől. Sokan újból tréfával leplezték a csalódásukat. Kitalálták, hogy a pilóta biztosan látta a magasból, mennyire gyalázatosak a megyei közutak, hogy a Maros-hidakon még mindig vámpénzt kell fizetni átkeléskor, hogy a gazdasági krízis miatt csődbe jutott az Apolló és az Erzsébet mozi, rosszak a közállapotok, ideges a lakosság. Így hát széles ívben elkerülte még Arad légterét is. Tény, hogy a léghajó Budapest, Linz, Olmütz, Friedrichshafen felé vette az útját, s mintegy 50 órás repülés után minden baj nélkül megérkezett Münchenbe.

Ahol látták, megtapsolták. Kivételt képezett a bukaresti bemutató, ahol a fogadtatása hűvösre sikeredett. A sajtó nem úgy üdvözölte, mint a századelő egyik nagy találmányát, az emberi gondolkodás és a technika diadalát, hanem ellenségesen, mert német találmány volt. És az első világháború központi hatalmai iránti „ellenségkép” még bő egy évtized múltán is élénken élt a köztudatban.

A Zeppelin-kísérletek az 1930-as években is folytatódtak. Egyre nagyobb léghajókat építettek. A kísérletező időszaknak azonban 1937-ben a világháborús készülődések teljében az egyik léghajó New Jerseyben történő katasztrófáját követően hirtelen vége szakadt. 

2004. július 21-én az aradiak végre láthatták városuk fölött a Zeppelint (nyilván egy újabb gyártmányút), s a repülőtéren közelről is megnézhették a hatalmas alkotmányt, egyesek még a kabinjába is betekinthettek.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ZEPPELIN Aradon, 2004-ben / Péntek, 2010. január 01., 12.44 Válaszoljál rá!

Hozzászólt: ZEPPELIN Aradon, 2004-ben / Péntek, 2010. január 01., 11.53 Válaszoljál rá!

par perc a ritka aradi esemenyrol:

http://www.delmagyar.hu/arad_-_zeppelin_latogatas_adatlap/video/CRmN-ntNHjhhaIIwegYC8w/

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu