Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.53

„Kártyakeverésből” jeles

Írta: Puskel Péter
2020. augusztus 10., 09.14 Hétfõ

Fura dolgok történnek a közéletben, miközben naponta arra figyelünk, változik-e a járványhelyzet, pislog-e némi fény az alagút végén. Egyelőre, sajnos, nem sok reménnyel kecsegtet a hazai helyzet.

Rendkívüli körülmények között mindig megmutatkozik egy társadalom sötétebb arca. Most például a gyógyszerészek országos szövetségének alelnöke tett egy meggondolatlan, ostoba, de nyugodtan mondhatjuk, hogy hivatásához és beosztásához méltatlan kijelentést.

Egy új, igen hatásosnak titulált gyógyszer forgalmazása kapcsán merészelte kijelenteni, hogy nem érdemes a nyugdíjasoknak kedvezményes áron árulni, mert kár az öregekre pénzt költeni, úgyis meghalnak. Ha nem a járvány, akkor más, az időskorral járó betegség következtében. Hát hagyjuk őket…

Hát ennél antihumánusabb kijelentést nehéz lenne megfogalmazni. És mindezt nem egy felelőtlen és műveletlen politikus nyilatkozta, hanem egy magas szakmai beosztásba került gyógyszerész.

A gondolatmenet innen már világos. Félszájjal az iparág más képviselői is megfogalmazták más alkalommal. A következtetés nagyon drasztikus: ez az iparág (emberéleteket befolyásoló trendről van szó) is biznisz. Mégpedig nem is akármilyen, hanem a legmenőbb, a legtöbb jövedelmet hozók egyike. Ergo: a patikáknak nem az a céljuk, hogy olcsó, hatásos gyógyszereket forgalmazzanak, hanem minél drágábbakat. (A nyers megfogalmazás a sorok írójának privát gondolatmenete.)

Szóval itt tartunk a pandémia hullámaiban vergődve, mert messze még a part, amely pont úgy nem látszik, mint ahogy ez az életünket megkeserítő és veszélyeztető nyavalyás vírus sem szabad szemmel.

Közben a Dâmbovița partján, futballberkekben, a járványra hivatkozva, erősen keverik a kártyákat. Pont úgy, mint régen, az ITA (UTA) fénykorában, amikor mindent elkövettek, hogy ne az esélyes „textilisek”, hanem a kedvenc katonacsapat nyerje a bajnokságot. Vagy legalább a belügy szemefénye, a „vörös kutyáknak” becézett Dinamo.

A piros-fehérek (mint fennállásuk 75 éve alatt annyiszor), ezúttal is „keresztbe tettek”. Minden mesterséges buktató ellenére feljutottak az első ligába, pedig ezt a lehetőséget a Rapidnak „kínálta” a szakszövetség.

A bajnokságot ráadásul az 1907-ben létrehozott (hol volt akkor még a román labdarúgás?) kolozsvári vasutascsapat nyerte, nem a Craiova. (Itt még egy tesztvégző, fővárosi elit magánkórház téves diagnózisát is igénybe vették.) Sepsi kiejtése szintén elbukott, bármennyire is szerették volna a hazai labdarúgás korifeusai.

Ennyi kudarc után azért egy „terítéken tartott” intézkedéssel megmentették a kieséstől az idén igen gyengén teljesítő Dinamót. A belügy „szeme fénye” mégsem egy vidéki csapat. És főleg nem erdélyi.

Apropó sport! Vasárnap zárult volna Tokióban az olimpia. A világot megrázó események miatt egy év haladékot kapott. A világjátékok megrendezésére dollármilliárdokat ölő japánok a kezdeti bizonytalanság után határozottan kijelentették, hogy jövőre, a járvány esetleges második, harmadik hulláma ellenére, mindenképpen megrendezik.

De ki tudja, mit hoz a holnap ebben a zűrzavaros világban?!

Ha élünk, meglátjuk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu