Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.18

Megszámláltatott… és kevésnek találtatott?

Írta: Puskel Péter
2022. július 29., 10.21 Péntek

Nem szeretném elkiabálni, de a jelek arra mutatnak, hogy az idei népszámlálás hatalmas fiaskó. Sem az összlakosság, sem a nemzetiségi, vallási megoszlás, az anyanyelv vonatkozásában nem kapunk hiteles, de még megközelítően pontos képet sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, nemcsak a minket, kisebbségieket érintő kérdésekben, a voltunk, vagyunk, leszünk összefüggésben.

Valahogy akadozott, nem ment, s ott, ahol igen, ott is ugyancsak nyikorgott ez a népszámlálási „gépezet”.

Az emberek többségének figyelmét mifelénk az idei nyáron más köti le: háború a szomszédságban, infláció, drágaság, 1946 óta nem tapasztalt aszály, ismét erőre kapó világjárvány… Ebben a miliőben az átlagember örül annak a bizonyos luknak az alfelén, nem hogy kitárulkozzon arról, miként él, milyenek a lakáskörülményei, mi az anyanyelve, vallása, hite.

Arra bizonyára túl kevesen gondolnak, hogy az ország jövője szempontjából nagyon fontos adatokról van szó. Ez tény. Az átlagember azonban gyanakvó. „Teljesen kiszolgáltatom magam, mindent tudnak rólam a ’szervek’ – panaszolja egy idős ismerősöm. – Olyan, mintha meztelenül állnék faggatóim előtt.”

Hm, ha arra gondolok, hogy ez a gyanakvás, félelemérzet a múlt rendszerben vált természetünk, viselkedésünk részévé, akkor nem is csodálkozom.

A fiatalok, e rendszer szülöttei sem látnák másképp?

Ez erősen elgondolkoztató.

A minap egyik ismerősömnél járva idevágó beszélgetést hallok a folyosón. Idősebb hölgy, a számlálók egyike ül a lépcsőn, és a kezében lévő táblagéppel bajlódik. Két szomszéd lakása ajtajában, papucsban állva diktálta az adatokat. Egyikük sem invitálta be a „biztost”. Legalább a konyhába. Látszik rajtuk, hogy szeretnének mielőbb túl lenni a kérdezősködésen. Fiatalok, kisujjukban lehet a modern számlálási adatokat gyűjtő „kütyű” kezelése, de, mindezek ellenére úgy tűnik, eddig még nem éltek a lehetőséggel, ha úgy tetszik, állampolgári kötelességükkel.

Apropó, úgy tűnik, ez a modern számlálási mód, az egész országot érintő előlegezett kormányzati bizalom, elsietett volt.

Még nem tartunk ott, hogy számítógépen közöljük adatainkat. Legalábbis az ország bizonyos részein. Egyes társadalmi rétegekben.

A médiákban közölt adatok szerint még rengeteg hely van, ahol a lakosság számottevő része nem számláltatott meg. Rengetegen dolgoznak külföldön, igen sokan kétlakiak. Talán mégis célravezetőbb lett volna a „megelőlegezett bizalom” helyett a házhoz jövő számlálóbiztos fogadása.

Ez a módszer túl nagy falatnak bizonyult. A hosszabbítás, a minden oldalról jövő segítség a 24. órában sem sokat változtatott a helyzeten. Az eredmények is olyanok lesznek, amelyekből aligha lehet messzire menő következtetéseket levonni.

Még egy elszalasztott lehetőség arra, hogy tisztában legyünk jelenünkkel, és bizalommal jövőnk iránt.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu