Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 09.20

Micsoda világ!

Írta: Puskel Péter
2020. június 18., 17.03 Csütörtök / Arad

Ki gondolta volna tavaly ilyenkor, hogy ennyire rendkívüli, egész eddigi életünket, szokásainkat a feje tetejére állító esztendő lesz az idei?! Láthatatlan, alattomos és kíméletlen ellenséggel viaskodunk, egyéni szabadságunkat kényszerű intézkedések kötik gúzsba, frontvonalban harcolókról, helytállókról beszélünk naponta. Statisztikákkal bombáznak, amelyekben hiszünk, vagy kételkedünk, az óvintézkedéseknek (megszorításoknak, enyhítéseknek) se szeri se száma. Betartjuk őket vagy felelőtlenül, megszegjük, a magunk döntése.

Megtanítanak kezet mosni, ha eddig nem tudtunk. Sőt még ennek az ősi rítusnak a hosszúságát is megszabják. Stopperóra nélkül már a legegyszerűbb tisztálkodás sem megy.

Aztán napjaink javát otthon töltjük és a korábban kényszerű, pár hete javallott elszigeteltség, elzárkózás, munkaleállás olyan helyzeteket kreál, kreált, amelyek korábban rémálmainkban sem jelentek meg. És örvendhetünk, ha a következmények javáról az év elmúlásával múlt időben beszélhetünk.

Hogy mi lesz ezután, nehéz megjósolni. Szakemberek, politikusok (már aki hisz nekik) második járványhullámot jósolnak. Talán a világ valamelyik részén már fel is bukkant, csak bizonyos megfontolásokból még titkolják. De ha az igazság kipattan, akkor sajnos, kezdhetünk mindent elölről.

Szóval, a pandémia „mindent visz”, azaz minden korábbi híranyagot felülír, és előtérbe tolakszik. Minden, ami korábban fontos volt, és megtöltötte a médiák hírportáljait, a háttérbe szorul: Trianon gyásza, az öreg kontinenst elözönlő migránsok hada, elhalasztott olimpia és milliókat vonzó sportversenyek, kulturális rendezvények sora, gazdasági embargók és vallási ünnepek.

Ha mégis sor kerül rájuk, rendhagyó módon történik: a focimérkőzéseket nem hús-vér közönség, hanem üres lelátók és mesterséges szurkolói zaj mellett tartják, az egyházi szertartásokat csak pár napja engedélyezik a templomban; a vendéglők termei üresek, a teraszok viszont kinyitottak. (Aradon ezek felszámolásával igen suta határozatot hoztak, hiszen a piszkos járdára, helyenként a kocsiút parkoló részére is kihelyezett napernyős székek, asztalok szennyezettsége és így a veszélyezettség jóval nagyobb!)

A járvány gyorsaságával terjed az otthondolgozás módszere. Ez bizonyára nem marad meg egyszerű és kényszerű kísérletként, ha majd „kiderül az ég”, és elvonul fejünk felől a járvány mindent beborító felhőzete.

Apropó! Az időjárás is rendkívüli, már a nyár örömét sem élvezhetjük. Normális időkben egész évben nem esik ennyi csapadék, nem zúdul ennyi jelentős anyagi kárt okozó vihar a nyakunkba.

A tanügyben hozott határozatok is egyediek. A megtorpant gazdaság fellendítése rövidesen mindenütt és mindent felülír.

Lesz miről mesélniük gyermekeiknek az utolsó évet csak „félig kijáró”, online ballagó végzősöknek, a képességvizsgázó nyolcadikosoknak.

Még szerencse, hogy az okostelefonok, a számítógépek megkönnyítik a kommunikációt, különben az otthon ülés, az elszigeteltség teljesen elidegenítené a közvetlen kapcsolatot nélkülözni kényszerülő családtagokat, rokonokat, barátokat.

Mikor, meddig, hogyan? Alapkérdések, melyekre aligha tudunk most választ adni. Legfeljebb reménykedünk.

És mondogatjuk, mint a sokat megélt és megtapasztalt idős emberek, akiknek visszaemlékezéseit hitetlenül fogadják a fiatalok, amolyan csodabogaraknak tartva az „ősöket.” Pedig majdan ők is elmesélhetik, hogy milyen év volt a 2020-as, a XXI. század egyik talán legnehezebb 365 napja, amikor feje tetejére állt a világ.

Eddigi szokásaival, értékrendjével és munkaerkölcsével.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: efoxibey / Csütörtök, 2020. július 02., 23.26 Válaszoljál rá!

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Buy Amoxicillin Online chg.kfui.nyugatijelen.com.lgn.wi http://mewkid.net/when-is-xicix/

Hozzászólt: oejasoug / Csütörtök, 2020. július 02., 22.46 Válaszoljál rá!

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin Amoxicillin Online noj.wiqr.nyugatijelen.com.aae.md http://mewkid.net/when-is-xicix/

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu