Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 10.07

Neumantól Neumarktig

Írta: Puskel Péter
2020. október 18., 17.18 Vasárnap / Arad

Vannak időszakok, mikor egy-egy kisebb vagy nagyobb közösség életében kiemelkedő szerepet betöltött személyiség élete ismét a figyelem homlokterébe kerül. Ez történik mostanság a Neuman családdal. Főleg annak kapcsán, hogy az UTA visszakerült a hazai futball-bajnokság legjobbjainak sorába. Szerencsés véletlenként éppen ezen az őszön végre-valahára használatba adták az államosításkor minden ingatlanjától megfosztott Neuman Ferenc báróról elnevezett új stadiont.

Az már csak hab volt a tortán, hogy októberben, ha szűkebb körben is, de megemlékeztek az UTA klubot létrehozó és a korábbi arénát felépíttető mecénás születésének 110. évfordulójáról. Méghozzá nem is tessék-lássék módon, hanem szervezetten, az utóbbi években Aradra többször ellátogató unoka, Charles Neuman jelenlétében.

Szerencsés ötletnek bizonyult, hogy erre a kerek évfordulóra lefordították románra egykori újságíró kollégánk, a kiváló focista, majd aradi sportriporter, Oroszhegyi Károly, a hajdani UTA egyik kiválóságáról, Pecsovszkyról évekkel ezelőtt írt könyvét. A Szőke Csodának nevezett „Csalát” is Feri báró hozta annak idején Aradra. (A ’90-es évek elején Magyarországra áttelepedő és ott, a Nemzeti Sport belső munkatársaként még hosszú ideig dolgozó hajdani kollégánk e napokban töltötte be a 83. életévét.)

Jól menedzseli a történteket a város legpatinásabb sportklubjának vezetősége.

A történetnek itt még nincs vége, hiszen, tudomásom szerint, Arad nagyon is álmos turisztikai életének fellendítését célzó hivatal a Neuman családról szóló ismertetővel lepné meg a városunkba látogatókat. Mindegyikük „letett valami maradandót az asztalra”. Ez ügyben, többek között, megkeresték talán az utolsó aradit, Piros Dénes ny. tanárt, aki még őriz néhány személyes élményt az egykoron hallatlan népszerűségnek örvendő Feri báróról.

És talán nem mellékes, és nem tűnik kérkedésnek megjegyeznünk, hogy a múlt századforduló és a XX. század legnagyobb aradi mecénás családjának gazdasági és társadalmi szerepéről lapunkban jelent meg a legtöbb írás. Nekünk jutott az a hálátlan feladat, hogy magas életkora utolsó éveit a floridai Naplesben töltő Feri báró haláláról (1997) elsőként nekrológot közöljünk.

A fiatalabb nemzedék akkor hallott talán először Arad egyik jótevőjéről. Mert az évtizedekig a kizsákmányolónak bélyegzett (noha éppen ennek ellenkezője volt), iparmágnás családjának a neve is tabutémának számított.

Most pedig örömmel olvastuk, hogy az európai sörgyártó cégek „királya”, a Heineken a Neumarkt révén partneri kapcsolatba lépett az UTA-klubbal. Nem kell feltétlen sportkedvelőnek lennünk, hogy ennek pozitív hatását megjósoljuk.

A világjárvány fenekestül felfordította korábbi életünket. Az ennél jóval szűkebb körben terjedő, helyi hatású „Neuman-láz” egy kis színt, friss életszagot hoz a megbetegedések miatti félelmekkel és korlátokkal telitett életünkbe.

És ismét időszerűvé teszi azt a régi, ám gyakran mellőzött felismerést, hogy a jövőépítéshez ismerned és tisztelned kell szülőfölded, lakhelyed múltját és jeles személyiségeit.

A város (régi) új vezetőinek innen kell kiindulniuk a választópolgári bizalom meghálálásának hosszú lejáratú folyamatában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu