Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. augusztus 16., 00.12

Próbaút döccenőkkel

Írta: Puskel Péter
2009. november 30., 17.09 Hétfõ

Ha a rendszerváltás utáni városatyák tisztában lettek volna azzal, hogy külföldi műszaki körökben milyen érdeklődéssel követik majd nyomon a hegyaljai motoros, majd a helyiérdekű villamos vasút történetéről szóló anyagokat és mennyire érdeklődnek technikai sajátosságai iránt, bizonyára nem számolták volna fel oly drasztikusan ezt az ipartörténeti jelentőségű tömegközlekedési eszközt.

Azt viszont sajnos tapasztaljuk, hogy a város 1920 előtti tárgyi emlékei szép lassan az enyészet sorsára jutnak, nehogy valami emlékeztessen arra, hogy a román közigazgatás bevezetése előtt is virágzó gazdasági és társadalmi élet zajlott a Maros innenső partján.

A minap érdekes írás került a kezembe. Ebben néhai Lőcs Rezső nyugalmazott polgármester, (a vasút megépítésének egyik ötletgazdája) arról számolt be, hogy milyen viszontagságos volt 1906. december 1-én a hegyaljai motoros vasút első nyilvános próbaútja. Mert eleink nagyon megkínlódtak ezért a technikai újításért. És nagyon izgultak, hogy az első út után, elnyerjék a felső körök támogatását a továbblépéshez.

Azon a 93 évvel ezelőtti nevezetes napon igazi decemberi ködszitálás fogadta a hegyaljai kupolatetős és rövid peronos állomáson a próbajáratra várakozó előkelőségeket: miniszteri biztost, főispánt, polgármestert. A szürkére festett szerelvény három kocsit vontatott. Ezúttal, a vendégek rangjára való tekintettel, mindhárom kocsi I. osztályú volt. Az első kettőt a meghívottaknak, a harmadikat az utasoknak szánták.

A vagonokat fűtő vaskályhákban már jó előre megrakták a tüzet, hogy a vendégek ne fázzanak a ködös, nyirkos időben. A három vagonban pincérek és pikolók forró teát és sört szolgáltak fel a vendégeknek. A berlini Henning és Hartwich Társaság, a munkálatok kivitelezője, az országúttal párhuzamosan fektette le az 1000 mm-es nyomtávú síneket. A szakemberek úgy vélték, hogy ha a Gyorokig terjedő első, 22 km-es szakasz tűzpróbája sikerül, akkor a továbbiakban már nem lehet hiba.

Mikelakán, az első állomáson az ortodox pópa beszédet mondott, megszentelte a szerelvényt és három utas felszállt. Glogovácon a gondosan előkészített protokoll-fogadásba már becsúszott az első baki. A vasút egyik túlbuzgó kezdeményezője a szenteltvízbe mártott virágcsomóval hadonászva alaposan arcon fröcskölte az előkelőségeket. Szabadhelyen bandérium és díszbeszéd hangzott el. A világosi községháza előtt már megtelt a szerelvény utasoknak fenntartott harmadik kocsija. Nos, itt következett be az első műszaki malőr. A motor nem volt képes megbirkózni a túlterheléssel. Kétszer-háromszor is nekilendült, de hiába. Tolatott egy parányit, majd egy újabb próbálkozás következett. Az összegyűlt tömeg, de a helyi vezetők is lélegzet fojtva várták a fejleményeket, mert a miniszteri biztos előtt semmiképpen se akartak szégyent vallani. A rendezők kezdeményezésére a közönség férfitagjai, no meg néhány vállalkozó kedvű utas a polgármesterrel és a főispánnal az élen nekiveselkedtek és megtolták a hátsó vagont. A többit már elvégezte a motorkocsi.

Az első út tehát műszakilag nem volt túl sikeres, hiszen a gyakori megállások és a hivatalos ünneplések miatt a hegyaljai motoros a tervezettnél öt órával későbben érkezett meg Pankotára, ahol a Tagányi-kúrián hatalmas eszem-iszom várt a hivatalosságokra. A dínomdánom is alaposan elhúzódott. Ráadásul visszafelé Kovaszincon újra tolni kényszerültek a szerelvényt a jóllakott utasok. Amit harsány jókedv közepette meg is tettek.

De mindent egybevetve, a miniszteri biztos kedvező referenciát adott az aradi motorosról, még akkor is, ha a helyi sajtóban jó ideig csámcsogtak elődeink az eseten, amelyet a lóvasút hőskorával hasonlítottak össze, amikor szintén sokszor az utasok lendítették ki a kátyúból az elakadt járművet.

A műszakiak azonban tanultak a próbaút kudarcaiból. A hegyaljai szerelvényt működésének nyolc esztendejében, villamosításáig (1913) többször is mind erősebb benzinmotorral látták el.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: HALMOS ALAJOS ARAD / Kedd, 2009. december 01., 23.29 Válaszoljál rá!

BIZONY NAGY KAR VOLT MEGSZUNTETNI AZ ARAD-HEGYALJAI VILLAMOST MINDEN AMI ERDEKES ES SZEP VOLT A MULTBAN NEMCSAK ARADON SZUNTETTEK MEG ILYEN ERDEKES HEV JARATOT HANEM MASUTT IS SZERINTEM MEG KENE TALALNI AZ ARAD-HEGYALJAI VILLAMOS FELTAMADASAT NAPJAINKBAN NEHA NOSZTALGIA JARATKENT KOZLEKEDIK ARAD-GYOROK KOZOTT GYERMEKKOROMBAN SOKAT UTAZTAM A MARIARADNAI BUCSURA A HEGYALJAI VILLAMOSSAL SAJNOS A MAI FIATALOK NEM IS GONDOLJAK MILYEN SZEP KIRANDULASON LEHETETT UTAZNI ILYEN GANZ TIPUSU SZERELVENYEK MAR SEHOL A VILAGON NEM TALALHATO UGY KENE VIGYAZNI HOGY MEGMARADJON AZ UTANUNK JOVO NEMZEDEKNEK ES MAR MOST KENE KORSZERUSITENI A SZERELVENYEKET NEM HAGYNI ROZSDASODNI A GYOROKI KOCSISZINBEN A VILLAMOS KOCSIKAT REMELEM HOZZASZOLASOM MEGHALLGATASRA TALAL KIVANJAK BOLDOG SZULINAPOT EGYKORI ARAD-HEGYALJAI VILLAMOSVASUT RESZVENYTARSASAG!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu