Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.21

Quo vadis, Arad?

Írta: Puskel Péter
2020. június 09., 15.33 Kedd / Arad

Nem mondok újat azzal, hogy napjainkban a vízcsapból is a koronavírus okozta új világjárvány csöpög. Magam is, ideig-óráig rabja voltam a nagyon is időszerű témának, amelyről (nem ok nélkül) azt állítják a nagyokosok, hogy valamitől félnie kell az emberiségnek ebben a gyökereitől, erkölcseitől elrugaszkodott világban, mikor senki sem tudja biztosan, mit hoz a holnap. Most kerülnek a figyelem homlokterébe a manapság topon lévő „elemzők”, a nemzetek „megmondó emberei”.

No, de egyszer csak lecseng a reális veszély és a vele járó pánik. Talán, némi szerencsével, meg is érem. És akkor?

Nos, akkor visszatérhetünk egy másik „örökzöld” témához, amelynek egyetlen szereplője szülővárosunk, vagy legalább az a hely, ahol élünk, félünk, szeretünk, dolgozunk és elmúlunk. Bár ez utóbbi sem mindegy. Pontosabban az, hogy mikor, hogyan és mit hagyunk örökségül az utánunk következő nemzedékeknek.

Aradon mostanában, az igen hosszúra nyúlt renyheség után, a reális veszélyezettség és velejárói ellenére, megmozdult valami. Hogy minek köszönhetjük az örvendetes pezsgést, fölösleges firtatni. Az biztos, hogy a közelgő helyhatósági választásoknak köze van a megújuláshoz. Befejeződött a csatorna-csere első, a főutcát érintő szakasza. Vitán felüli, hogy szükség volt rá, ámbár a munkálat pokolian elhúzódott. A Maros-parti sétány teljes hosszában újabb munkatelep: kicserélik a világítást, sokkal több a zöld, a virág a belváros kulcspontjain, néhány épület, iskola (közgazdasági és kereskedelmi líceum) külsőleg megújult. A Kultúrpalota is részben megújult, híres hangversenyterme orgonával gazdagodott. Szóval pozitív értelemben is történt miegymás. Csakhogy az évek is múltak…

Mindezeknek feltétel nélkül örvendhetünk. No, de hány esztendő erőfeszítése, kampányközelsége kell ahhoz, hogy Arad visszaszerezze legújabb kori történelme során megtépázott hírnevét, európai jellegét? Mert, valljuk be őszintén, száz év alatt a Maros-kanyar hajdani gyöngye nem ok nélkül szorult a háttérbe immár Románia gyorsan fejlődő nagyvárosainak sorában.

A Világbank nemrég közzé tette a világhálón a romániai 10-es osztályzatú városok listáját. Az osztályzási kritériumok között olyanak voltak, mint köztisztaság, turisztikai látványosságok, minőségi vendéglátás, fejlett gazdaság és kereskedelem, kultúrélet, vonzó városkép, a lakosság civilizációs tudata, stb.

Arad e névsorban sehol. Szomszédjaink, Temesvár, Nagyvárad az élvonalban.

De mondok egyszerűbb, hazai példát. Tessék megfigyelni a tévécsatornák időjárás-jelentési térképeit! A legritkábban jelenik meg rajta Arad. Mintha nem is léteznénk. Vagy csak egyszerűen besoroltak a sportnyelvben a kullogókat minősítő „futottak még” kategóriába.

Hát van benne valami…

A belváros, s annak egykori „királynéja” a főutca gyalázatos. Bezárt üzletek, omladozó vakolatú paloták és bérházak, lakatlan, helyenként műemlék épületek sora, rozsdás, düledező hirdetőoszlopok. Tessék megnézni, hogy fest az egykori MÁV, a mai CFR-palota, amelynek csak a benzinkút felőli oldalában van némi élet, ott egy magát „európainak” hirdető szaklíceum működik. Az egykori tanfelügyelőség és a volt tüdőkórház épülete is hosszú évek óta kong. Sehol annyi lézengő, olykor agresszíven fellépő koldust nem láttam, mint Aradon. A hatóság tehetetlensége vagy nemtörődömsége ezúttal is kirívó. (Most olvasom, hogy Nagybányán a polgármester utasítására összegyűjtötték a kéregetőket, és alapellátás fejében közmunkára fogták a népes társaságot. Nagy részük hevesen tiltakozott.)

Tucatnyi példát sorolhatnék… de nem szomorítom tovább azokat az olvasóinkat, akiket még érdekel e város sorsa, mert szülőföldjük, vagy legalább ittlétük során a szívükhöz nőtt. Maradok a magam mérgével és a tehetetlenség mardosó érzésével.

És egy költői, választ nem váró kérdéssel: mit hoz a jövő, hová, merre szülővárosom?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu