Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 03.11

Több a soknál

Írta: Puskel Péter
2020. március 19., 17.05 Csütörtök / Arad

Koronavírus vagy mifene – írtam hetekkel ezelőtt, mikor még halvány sejtelmünk sem volt arról, hogy egyre terjedő világjárvány küszöbén állunk, s ennek mi a jelene és egyenes következménye. Ez utóbbit még most is csupán csak feltételezzük.

Nálamnál idősebbek sem éltek át ilyen időszakot. Mondogatják a szakemberek, százévente egyszer előfordulhat ilyen, mindent átfogó, mindenfelé terjeszkedő, mindenkit veszélyeztető, és sok mindent megváltoztató járvány.

Aligha van tehát némi emberi tapasztalat, hogyan kell védekezni, viselkedni, mire kell különösképpen ügyelni, miben nyilvánul meg az embertársunk, a közelebbi és távolabbi ismerőseink, a barátaink iránti figyelem és emberség világkrízis idején. Pedig az igencsak szépkorúak sok mindent átéltek: világháborút, fasizmust, deportálást, proletárdiktatúrát, nélkülözést, s életük utolsó szakaszában azt, ami felcsillantotta a reményt, de a beteljesülés egyelőre még nem több halvány illúziónál.

Most mégis megállt a tudomány.

Szóval a világjárvány, a pandémia új, emberpróbáló kihívás, amelyből, mit nem adnánk, ha kimaradtunk volna! Van, aki hamar reagált, és igyekezett bebiztosítania magát. A felelőtlenségnek, a „késve ébredésnek”, az esetleges karantén miatti tartós élelmiszerek „bespájzolásának” kirívó példáit láttuk, hallottuk. Most már, jobb későn, mint soha, kiírták a nagyobb üzletekben, hogy gondoljunk embertársainkra is, mérsékeljük a vásárlást.

A gyorsan reagálókról jut eszembe egy másik példa. A rendszerváltozás után, akinek volt némi félretett pénze, a régi időkben kiépített összeköttetése, az hamar lépett. Rövid idő alatt a várost megtöltötték a használtruhát forgalmazó boltok. Sokan rájöttek, hogy a nyugaton másod-harmadkézből bagóért felvásárolt autók behozatala is nagyon nyereséges lehet. Mindmáig tart, bár jóval kisebb ritmusban. Kisvártatva következett a telekspekuláció, az elhagyott falusi házak felvásárlásának időszaka. Bár lehet, hogy a sorrend nem pont ez.

A még tehetősebbek benzinkutat nyitottak, a várost ellepték a gyógyszertárak, a turisztikai hivatalok és újabban az autómosók és rendezvénytermek, valamint… akármennyire morbid, leírom: a ravatalozók. Pillanatnyilag mindenből a szükségesnél sokkal több van, de még mindig jó üzletnek látszik, látszott a fennebb említett vállalkozások többsége.

Az viszont tagadhatatlan, hogy szolgáltatás, amelyet vagy igénybe veszel, vagy sem.

Miért emlegetem múlt időben?

Mert egy ilyen emberpróbáló és -pusztító járvány után lehet, hogy minden megváltozik, vagy módosul. Egyelőre hosszabb, rövidebb időre félretesszük normális időszakban cipelt hétköznapi gondjainkat, és arra koncentrálunk, hogy egészségünket, emberségünket megőrizve túléljük az előttünk álló nehéz heteket, hónapokat, és hogy az élet lassan visszazökkenjen a rendes kerékvágásba.

Gyermekeink, unokáink sorsát féltve. Mi már sok mindent láttunk, átéltünk. Szerepünk egyre inkább a józanságra való hivatkozásra és példamutatásra szorítkozik.

Talán utódjainkat megkíméli a sors az igen nagy megpróbáltatásoktól, a természet bosszújától, amit az előző nemzedékek sora (sajnos, ide tartozunk mi is) váltott ki felelőtlen magatartásával, az anyagi gyarapodás iránti féktelen vágyával, önzésével!

A mai helyzetről pedig csak annyit. Ez is több a soknál!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu