Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.54

„Vénasszonyok nyara” a sétányon

Írta: Puskel Péter
2022. október 24., 10.32 Hétfõ / Arad

Közel fél évszázada emi­grált aradi ismerősöm köszönt rám a minap a főutcán. Ha nem így történik, meg sem ismerem. Nagyon megörültünk egymásnak. Közös kávézásunkon mesélt „új” életéről, amely immár kétszer olyan hosszú, mint amit szülővárosában töltött. Szó szót követve kiderült, hogy az égvilágon már nincs senkije Aradon. Csak azért jött pár napra, hogy viszontlássa a Marost, a folyóparti sétányt, ahová annyi szép fiatalkori emléke fűzi.
„Bizonyára nem vagyok egyedül ezzel a vágyammal. Látom, hogy megszépült, megfiatalodott a nyári esték kedves sétatere. Én még a fehér vasszékekre emlékszem, a nyári színházra, a kaszinó előtti sörözőre, arra, amikor egy nyári szezonban itt vendégszerepelt hetekig a kolozsvári román opera, a nagyváradi magyar színház. A Csárdáskirálynőt játszották, amikor a kaszinó kertjéből a színpadra betévedt egy kóbor cica. Volt nevetés, hetekig emlegették, hogyan próbálták megfogni a reflektorfénytől és a zenétől megrémült, a díszletek közt összevissza futkosó cirmost. Szóval felejthetetlen élményeket őrzök a szívembe” – folytatta ismerősöm. „Pedig szegények voltunk. Nyaralásról szó sem lehetett. Itt volt a strand, ami némileg kárpótolt mindenért.”
Ha már így összefutottunk, teszünk egy sétát az egykori romantika helyszínein. A nyári „promenád” most valóban reneszánszát éli. A töredezett lépcsőket a sétány teljes hosszában felújították, a világítást korszerűsítették, sokkal több a virág, új parkrészt alakítottak ki Mikelakán, a híd oldalán; teljesen felújították, elegáns rendezvények színhelye lett a kaszinó. A líceum előtti elhanyagolt sportpálya felújítás alatt áll. Hamarosan Sever Frențiu, évtizedekig Aradon élt jeles festőművész szobra díszíti majd a Törvényszék mögött átalakított zöldövezetet. És végre, sok év után, a teljesen lepukkadt Park Szálló is megújul. Kisebb „testvére”, az egykoron pártfunkcionáriusok részére épített „Kis Park” a hírek szerint Arad második ötcsillagos szállodája lesz. Sorolom mindezeket egy szuszra a sok vitára okot adó új hídon, mire vendégem sűrűn bólogat, majd kiböki. „Igaz, a 21. században vagyunk, de a vároldalra vezető két pontonhídnak megvolt a maga romantikája, egyedi aradi sármja.”
Még beszélgetünk egy jó ideig. A napi politikát kerülgetjük, mint macska a forró kását. Mutatom neki a Kultúrpalota felújított hangversenytermét, orgonáját, az emléktáblákat és Kocsis Rudi barátom remekét, a művészetek szentélyébe lépőket köszöntő Szántay-szobrot. Könnyezik, de férfiasan leplezi. 
Mikor elválunk, azt mondja: „Elégedett vagyok a nyugdíjammal, akármit is hoz a holnap, ha béke van, nem lesznek különösebb anyagi gondjaim. De hidd el, pillanatnyilag úgy érzem, hogy szívesen vállalnám a szerényebb, olykor nélkülözéssel járó öregkort, ha naponta fiatal éveim kedvenc helyein, emlékeim bódultságában járhatnék. Valahányszor erre kedvem szottyan. A visszajövéssel járó izgalmakat, hercehurcát már nem merem vállalni” – mondja búcsúzáskor.
Lám-lám, bárhogy is kerülgettük, a politika megint csak beférkőzött a hétköznapjainkba. 
Vagy talán csak nekem tűnt úgy?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu