Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 09.09
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Segítség és fejetlenség

Írta: Chirmiciu András
2021. október 15., 14.03 Péntek

Magyarország és Lengyelország segítségét nyújt a koronavírus-járvány miatt drámai, sőt, tragikus helyzetbe sodródott Romániának.

Lengyelország például 50 oxigén-sűrítő gépet küldött egy Jászvásár melletti kórháznak, Magyarország pedig gyógyszereket és lélegeztető-gépeket. Szerdán a Kelemen Hunorral és Cseke Attilával való egyeztetések után Szíjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország 50 romániai súlyos beteget vesz át, hogy a szegedi és debreceni kórházak intenzív osztályain kezeljék.

Romániában a helyzet ugyanis tragikus. A fertőzések száma aggasztóan növekszik, egyre több a súlyos eset, a fiatalabb korosztályok között is, az egészségügyi rendszer pedig szinte összeomlik a teher alatt. Az intenzív osztályokon jóformán nincs üres ágy, ha itt-ott felszabadult egy-egy hely, az többnyire a betegek elhalálozása nyomán történik, s azon nyomba betelik. Aligha meglepő, hogy Románia a NATO-hoz fordult segítségért, önerőből képtelen megbirkózni a járvány okozta kihívásokkal.

Bármennyire szomorú, de jelenleg országunk ott tart, ahol Olaszország tavaly tavasszal: a kórházak intenzív osztályai beteltek, nincs elegendő gyógyszer és felszerelés, az egészségügyi személyzet pedig majd össze roppan a kimerültségtől. Olaszország esetében azonban enyhítő körülménynek felhozható, hogy a járvány felkészületlenül érte, akárcsak a világ minden más országát – végül is senki sem gondolta volna, hogy kereken egy évszázaddal az utolsó után ismét világméretű járvány keletkezhet. A tavaly őszi második hullámnál még nem volt védőoltás, az csak december legvégére került használatra, és még idén tavasszal, a harmadik hullámnál sem jutott elegendő belőle, nemzetközi botrány is volt emiatt.

Manapság már nem lehet ilyesmire hivatkozni, szinte minden rendelkezésre áll, sőt, másfél év alatt a hatóságok számára saját és más országok tapasztalatai is rendelkezésre állnak. A negyedik hullám mégis csupasz hátsóval találta Romániát, a bukaresti hatóságoknak „sikerült” elérni ezt. A nyár folyamán az oltáskampány csigalassúsággal haladt, a kormánynak sem sikerült rávennie a lakosságot, hogy oltsa be magát. A csütörtökön közzétett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a romániai lakosság csupán 40%-a hajlandó beoltani magát, 60% viszont nem! Az arány lényegében ugyanaz, mint az év elején, az oltáskampány kezdetén, amikor 36% volt hajlandó beoltatni magát. Más országokban sem ment mindig olajozottan az oltás, a lakosság jelentős rész ott sem rajongott érte, a kormányok viszont ösztönzően léptek fel, a korlátozások feloldását a beoltottsági szint növekedéséhez, illetve az oltásigazolásokhoz kötve. Bukarestben viszont nem a járványkezeléssel törődtek, hanem a politikai iszapbirkózással, előbb a PNL-n belül, majd a koalíciós partnerek között, s a helyzet sajnos most sem jobb. A politikai válság mindent felülír, Bukarestben továbbra is erre fordítják a legtöbb időt és energiát, miközben a hatósági ágazatok között (pl. prefektúrák és tanfelügyelőségek) is komoly ellentét alakult ki a járványkezelés kapcsán.

Az ország ég, a vénasszony fésülködik. Még szerencse, hogy máshol a józan felelősség jellemző, Magyarország és más környékbéli ország segítő jobbot nyújt az egyre inkább felelőtlen és magatehetetlen Romániának.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu