Sok kicsi sokra megy

Írta:
2024. április 8. 16:20 (hétfő) /

A címbeli, magyarul is megfogalmazott bölcsességet bizonyára ismeri a kedves olvasó. Ha mégsem, most megismerheti. 

***

Manapság jószerivel nincs ember Romániában (ha mégis, az elhanyagolható kivétel), hogy valaki felnőttnek ne legyen mobiltelefonja. Mit felnőttnek? Kisiskolások, sőt óvodások (!) kezében is látunk ilyen készülékeket. Tessenek felülni kora délután vagy este (a gyerekek ilyenkor jönnek ki a suliból, vagy nagymamák-nagypapák kíséretében az estébe nyúlóan befejeződő különórákról) egy aradi, vagy bármelyik hazai nagyváros villamosaira, buszaira, metrójára: kivételnek számít, ha a gyerek vagy fiatal nem az okostelefonját cseszegteti, ha barátja, barátnője is ül mellette.

De ez más cikk témája, most egyébről beszélünk, amelynek a telefon csak egyik esete. 

A mobiltelefon (még ha primitív, azaz nem okos is – minek magyarázzam?) villamos árammal működik, időnként – minél intenzívebben használjuk, azaz minél többet beszélünk vele, annál gyakrabban – konnektorba kell dugni, feltöltésre. 

Néhány tíz percig tart, utána ki kell húzni őket. (Magyarul kb. így szó a figyelmeztetés: energiatakarékosság miatt húzza ki...)

De mi van, ha kihúzzuk, ám a töltőt kényelmességből, feledékenységből, tudatlanságból bennhagyjuk – mert holnap ismét be kell dugnunk, és egyszerűbb ki sem húzni.

Általában sejtelmünk sincs róla: a konnektorban hagyott töltő magától, csatlakozás nélkül is áramot fogyaszt.  

A mobiltelefonról beszéltünk, a femcafé-hu cikke hívta fel rá legújabban a figyelmet – a jelenség nem éppen mai vagy tegnapi, mert az áramleszívás és pazarlás nem mai és tegnapi jelenség. És most nem arra gondolunk, hogy bölcs dolog leoltani a villanyt, takarékoskodás céljából, ha az ember kimegy az elhagyott helyiségből, amelyet éppen nem használ.

Vannak láthatatlan energiafalók is. 

Egy mobiltelefon, például: a kikapcsoló-gomb megnyomásával a készülék készenléti állapotba kerül, nem pedig kikapcsolódik. Ez évente mintegy 25 dollárnyi energiát fogyaszt.

A televízió kikapcsoló-gombjának megnyomásával (a készülék eloltásával) a készülék csak készenléti állapotba kerül. Ez évente kb. 25 dollárnyi energiát fogyaszt.

A számítógépek és a laptopok még kikapcsolt állapotban is működnek. Ha kihúzzuk őket a hálózatból, évi kb. 100 dollárt takaríthatunk meg.

Ezekről számol be a femcafé-hu.

Hogy mit jelent ez a csak időnként használt automata mosó- és szárítógép, mosogatógép és egyebek (a fridzsidert nem számítva, hisz annak állandóan kell működnie) esetében, nem tudni.

Ami nehezen vitatható: a címbeli sok kicsi sokra megy bölcsesség áll.

És bölcs dolog lenne nem egy háztartásban, régióban, országban, hanem emberiség-mértékben gondolkodni.

De hát hol vagyunk attól?

 

 

Hozzászólások