Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 15.08

Sorsdöntő választás

Írta: Chirmiciu András
2022. január 18., 16.34 Kedd / Hunyad

Sikerül-e zsinórban negyedszer is nyernie a Fidesznek az április eleji országgyűlési választáson? Az új évezredben Európában ez csak Angela Merkelnek sikerült, Orbán Viktornak azonban nagy az esélye az újrázásra, még ha először szembesül is ellenzéki összefogással.

2010-ben, 14-ben és 18-ban Magyarország narancssárgába öltözött, a Fidesz háromszor szerzett kétharmados többséget. Meglehetősen eltérő körülmények között. 2010-ben Orbánék tálcán kapták a hatalmat, az akkor még meglepő nagyságú győzelmet az előző szocialista-liberális kormány elleni proteszt-szavazásnak tekintették. Négy évvel később a Fidesz mondhatni politikailag idegenpályán is simán nyert, a választást ugyanis baloldali témák (rezsicsökkentés, életszínvonal-emelkedés stb.) dominálták, a baloldalt annak fegyvereivel győzték le fölényesen. További négy év múlva Viktorék úgymond hazai pályán diadalmaskodtak, a 2018-as választást ugyanis egyértelműen a jobboldalnak kedvező témák uralták, mindenekelőtt az illegális migráció, a nemzet- és családpolitika.

Idén a politikai megmérettetés szorosabb lesz, és politikailag semleges pályán zajlik. Az ellenzék összefogott Orbán Viktor ellen, egységes tömbként lép pályára, vagy legalábbis ezt a látszatot szándékszik felmutatni. A közvéleményt pedig baloldali és jobboldali témák egyaránt foglalkoztatják: az árszint ügye (legyen szó rezsiköltségekről vagy élelmiszerekről) ugyanúgy, mint a család fogalma, a gyermekek megvédése a kóros ideológiáktól vagy a határvédelem.

Orbánék azonban még így is jelentős előnnyel indulnak, a közvitát meghatározó témákat ők szabják meg, az ellenzék kénytelen azokhoz alkalmazkodni, saját témáit nemigen tudja előtérbe helyezni, legalábbis eddig. Sőt, fél szájjal ugyan, de kénytelen elfogadni a Fidesz álláspontjait, melyeket korábban erősen kritizált. Manapság azonban ellenzéki oldalon senki sem meri álproblémának nevezni a migrációt, a szerb határon 2015-ben felhúzott kerítés lebontását sem emlegetik, a határon túli magyarság elleni uszítást sem tartják jó ötletnek. E kérdésben a magyar társadalom egyértelműen jobboldali beállítottságú, az eleve heterogén ellenzék rájött, hogy lábon lőné saját magát, ha szembe szállna a népakarattal.

Márki-Zay Péter személyében a magyarországi ellenzék a szerinte legjobb jelöltet választotta kormányfő-jelöltnek. Az országos politikai porondon új emberként nem kell viselnie az elmúlt 30 év terhét, nem számít lejárt szavatosságú politikusnak. Nevéhez semmilyen komoly politikai botrány sem fűződik, ami rontaná esélyeit, mint például a Gyurcsány család malomkő-halmaza. Nagycsaládos katolikusként elvileg a nemzeti érzelmű, konzervatív beállítottságú, családcentrikus tömegeket sem riasztja vissza. A választásokig MZP leginkább saját magára kell, hogy ügyeljen, nehogy újabb bakikat kövessen el, ahogy azt az utóbbi időben tette.

Választási győzelem esetén viszont sokkal nagyobb kihívással szembesülne, nevezetesen stabil kormányzást biztosítani saját párt nélkül, erősen eltérő szemléletű koalícióból. Amelyben a Gyurcsány-klánt, a Momentum ifjú budapesti liberálisait, a politikai süllyesztő küszöbére került egykori szocialistákat, és az inkább vidéken jelentős szélsőjobbos Jobbikot csupán az Orbán-ellenesség köti össze, s jóformán minden más elválasztja.

Közben a Fidesz olajozottan működő gépezet, amely tudja, hogy mit akar az ország számára, annak hosszú távú sorsa érdekli. Sőt, azon is túl, az utóbbi években Orbán Viktor az európai politikai porondon is meghatározóvá vált, szavára a világsajtó is felfigyel, sokan példaképnek tartják.

Mondhatni, hogy a magyarországi választásnak sosem volt ekkora tétje, belföldön és külföldön egyaránt.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu