Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.08

Spéci nyugdíjak

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 17., 16.13 Szerda / Arad

Itt áll előttem egy nemrégi, magam gyűjtötte (hivatalos, statisztikai) kimutatás a hazai átlag- és speciális nyugdíjakról.

Előzetesen annyit, hogy a hazai demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulása miatt Romániában jóval több a nyugdíjasok száma, mint egy normális demográfiai berendezkedésű országban, ami közérthetőbben azt jelenti, hogy viszonylag kevés aktív (dolgozó, nyugdíjjárulékot fizető) polgárnak viszonylag sok nyugdíjast kell eltartania.

Igaz, a mai nyugdíjasok évtizedeken keresztül fizették a nyugdíjalapot, tehát joggal várnák el, hogy aktív pályafutásuk befejezése után megfelelő, nyugodt életet biztosító járadékban részesüljenek.

De hát hol vannak már a régi befizetések? S ha meg is lennének, mennyire tudnák fedezni a mai szükségleteket? Ezek kiderítéséhez olyan tanulmányok szükségeltetnének, amelyeket egy átlagos újságírónak nem áll módjában elvégezni.

De mit mond a hivatalos statisztika?

Azt, hogy a közrendű állampolgár átlagnyugdíja manapság Romániában 1586 lej. „Úristen”, sóhajt fel L. – amúgy személyes ismerős – ennek hallatán, ha nekem annyit hozna a postás havonta, boldog lennék.

Vannak azonban sokan, akik nagyon elhúznák a szájukat ilyen csekély összeg hallatán.

A magisztrátusok (bírák, ügyészek), valamivel több mint 4110-an, havonta átlag 19 640 lejt kapnak, a repülősök (nem egészen másfélezren) 11 366 lejt, a diplomáciában és külkereskedelemben egykor dolgozók 5776, a volt parlamenti képviselők 4756, a szenátorok 5821 lejt nyugdíj gyanánt (ez utóbbiak attól is függően, hogy hány cikluson keresztül töltötték be a nép választottjainak tisztjét a törvényhozásban). A különböző katonai szolgálatok volt alkalmazottjai (összesen vagy 180 ezren) 3708-5069 lej közötti járadékot élvezhetnek.

Természetesen nem vagyok híve az olyan megközelítésnek (sokszor hallani hasonlót), hogy miért?, neki három vagy öt gyomra van? Világos, hogy nem lehet egy szakképzetlen, tanulásra valamikor nem hajlandó vagy lusta embernek akkorra nyugdíja, mint az országnak sokat adott egyetemi tanárnak, kutatónak stb.

Azt azonban magam is igazságtalannak és felháborítónak érzem, hogy ma az országban 78 ezer lejes (!?) nyugdíjat is folyósítanak havonta, többszörösét a román állam feje, vagy miniszterelnöke fizetésének. Mire fel?

Napjainkban vita folyik a speciális nyugdíjakról, amelyek évi viszonylatban mintegy hárommilliárd lejt tesznek ki az ország költségvetésében. Az egyik legújabb megszólalás a Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesé, aki a spéci nyugdíjakat az államfő fizetéséhez igazítaná: ami meghaladja ezt a fizetést, azt 99 százalékos adóval kellene sújtani. A volt parlamenti tagok, katonák nyilván nem érik el ezt a szintet, rájuk értelemszerűen nem vonatkozna az ötlet.

Hogy ez lenne-e a helyes elképzelés, azon lehet vitatkozni.

Hogy a nyugdíjrendszer megérett a módosításra, azon aligha.

A nyugdíjasok hatalmas hányada ugyanis minimálnyugdíjból él. Él? Tengődik.

Egy reformnak elsősorban ezen kellene változtatni, az elképesztő, társadalmi idegeket borzoló spéci nyugdíjak megszüntetésével párhuzamosan.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu