Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 06., 20.00

Szarajevó

Írta: Chirmiciu András
2014. június 28., 16.00 Szombat / Hunyad

Száz évvel ezelőtt, merénylet történt Szarajevóban, melyben Ferenc-Ferdinánd, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és cseh felesége, Zsófia főhercegnő életét vesztette. Nemcsak 3 kiskorú gyerekük maradt árva a szarajevói események nyomán, hanem milliók Európa-szerte. A merénylet lángokba borította Európát, az addig látott legnagyobb mészárlást indította el, melynek következményeit az öreg kontinens még 100 év alatt sem heverte ki teljesen.

Mulasztások, inkompetencia, netán átok idézték elő a tragédiát? Vagy mindezek együttesen? A merénylet korántsem volt elkerülhetetlen, megtörténéséhez a sors fintora jelentősen hozzájárult.

Ferenc-Ferdinánd június 26-án és 27-én hadgyakorlati szemlén vett részt Kelet-Boszniában. 28-ára hazautazását tervezte. Oskar Potiorek, Bosznia-Hercegovina szlovén nemzetiségű katonai kormányzója viszont ragaszkodott a fővárosi látogatáshoz, s az előző esti fogadáson meggyőzte erről a császári párt.

Június 28. a szerbek gyásznapja, az 1389-es koszovói nagy vereség évfordulója (mellesleg 1991-ben a jugoszláv polgárháború is pontosan ezen érzelmileg túlfűtött napon kezdődött el), ezért egyesek provokációnak tekintették az idegen megszállást megtestesítő látogatást. Legalábbis a Fekete Kéz nacionalistái, akik közül 6-an a felvonulási útvonal mentén foglaltak helyet fegyvereikkel együtt, noha az összeesküvésben jóval többen vettek részt.

Valamennyien fiatalok, valamennyien Belgrád utasítására cselekedtek. A merényletet nem ők agyalták ki, hanem Szerbia titkosszolgálata, melynek vezetője, Dragutin Dimitijević ezredes személyesen választotta ki a célpontot. Az ifjú boszniai szerb fiatalok csupán kivitelezők voltak, miután Belgrádban kiképzésben részesültek, s a merényletben használt fegyvereket is a szerb hadsereg leltárából kapták.

Csakhogy a kiképzés csapnivalónak bizonyult, az első három merénylő nem merte elsütni a fegyverét, a negyedik, Nedeljko Čabrinović pedig a konvoj másik autóját találta el bombájával, csupán annak utasai – és az útszéli tömeg néhány szemlélője – sérültek meg. A császári konvoj épségben Szarajevó városházára ért, majd a hivatalos program után újabb tervezetlen döntés született: Ferenc-Ferdinánd és felesége a kórházban szándékozott meglátogatni a korábbi merénylet sebesültjeit.

Más úton indultak, de erről elfelejtették értesíteni a gépkocsi sofőrjét, aki eltévedt, s a Latin Hídnál meg kellett fordulnia. A merénylet kudarcáért búsuló Gavrilo Princip, reményeit feladva, a híd melletti kávézóba menekült, nem is hitt szemeinek, amikor közvetlenül mellette megjelent a császári pár! Másfél méterről lőtte le őket. Néhány méterrel arrébbról aligha sikerült volna, hiszen még olyan közelről is célt tévesztett: első lövése a trónörököst célozta, a második viszont Potiorek kormányzót, mégis Zsófia főhercegnőt találta el!

Mennyi szerencsétlen egybeesés! Szakszerű biztonsági intézkedések mellett a merénylet nem történhetett volna meg. Vagy ha a programot hirtelen meg nem változtatják.

Az összeesküvőket és merénylőket elkapták, 28-t perbe fogtak, közülük az 5 nagykorút halálra, a kiskorúakat – köztük Principet – maximum 20 év börtönre ítélték. Egyesek a börtönben haltak meg, néhányan viszont hosszú éveket éltek meg. Vaso Čabrinović, az első bombát eldobó öccse, például, 1990-ben hunyt el 93 évesen. Tito Jugoszláviájában miniszteri tisztségig vitte, soha sem bánta meg tetteit. Ellenben 1980-ban elhunyt társa, Cvjetko Popović megbánta – ha tudta volna milyen világégés(ek)re vezet tette, soha sem vállalkozott volna rá.

A merénylet helyszínének elnevezése is vitás ügy: a jugoszláv időkben Gavrilo Princip hídnak nevezték a nemzeti hősnek tekintett terrorista tiszteletére, a polgárháború szerb agressziója nyomán viszont a független Bosznia muzulmán vezetősége Ferenc-Ferdinánd nevét adta a hídnak, noha Szarajevó lakossága mindig is a hagyományos Latin Híd elnevezést használta.

Egyvalamiben viszont kisebb az eltérés. A merénylet századik évfordulóján a bécsi filharmónia koncertezik a történelem által amúgy is meggyötört, újabb sebeit most is nyalogató Szarajévóban.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu