Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. november 28., 06.39
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Szélsőségek összecsapása

Írta: Chirmiciu András
2020. október 28., 15.40 Szerda / Hunyad

Civilizációs hidegháború tört ki Franciaország és a muszlim világ között Mohamed próféta karikatúrai miatt. Számos muszlim ország a francia termékek bojkottjára szólította fel lakosságát, Erdogan török elnök pedig rátett még néhány lapáttal, kétszer is elmezavartnak nevezve Macron francia államelnököt. A felháborodott franciák hazahívták törökországi nagykövetüket és a gazdasági bojkott megszűntetésére szólították fel a muszlim országokat.

A Charlie Hebdo által néhány évvel ezelőtt közölt Mohamed-karikatúrák okozta botrány immár nemzetközi szinten gyűrűződik, miután Franciaországon belül már többször is vérengzéshez vezetett. 2015-ben dühös „újfranciák” (azaz franciaországi muszlimok) kivégezték a szélsőbalos vicclap/szennylap szerkesztőségének néhány tagját, nemrég pedig egy 47 éves szerencsétlen tanárt fejeztek le, mert éppenséggel az ominózus Mohamed-karikatúrákat mutatta be diákjainak a szólásszabadságról tartott óráján.

Samuel Paty lefejezése óriási közfelháborodást eredményezett Franciaországban, tömegek vonultak utcára tiltakozásképpen. Ezek során Macron elnök kiállt a karikatúrák mellett, sőt, középületekre vetítették ki azokat, illetve problémásnak nevezte az iszlámot. Macron lépései viszont ugyanolyan közfelháborodást váltottak ki a muszlim világban, mint a párizsi tanár lefejezése a francia társadalomban. A francia termékek bojkottja pedig a fölöslegesnek tekintett újabb francia provokációra adott válaszlépés. Számos muszlim ország vezetője az iszlám meggyalázásának tekinti a franciák karikatúrák melletti csökönyösségét, noha visszafogottabban nyilatkoztak, mint a harcias Erdogan.

Franciaország köztársasági értékeire hivatkozik, a szólás- és véleményszabadságra, melyek között szerepel az istenkáromlás is, noha fölöttébb kérdéses, hogy mások (és azok meggyőződései) gusztustalan sértegetése egyáltalán „értéknek” tekinthető-e. Kétségtelen, hogy a vallás, tekintély és közerkölcs meggyalázásának hosszú hagyományai vannak az országban, mondhatni, hogy az 1789-es forradalom óta a militáns vallásellenesség Franciaország egyik alappillére. A szélsőbalos Charlie Hebdo fölöttébb sértő karikatúrái még ezen környezetben is kirívóak – a lap elődjét 1970-ben zárták be a hatóságok, mert a nemzeti hősnek tekintett Charles de Gaulle tábornok elhalálozásán gúnyolódott. A balos provokátorok azonban nem adták fel, rögtön új lapot adtak ki, ráadásul a tábornok keresztnevére utaló címmel.

A francia társadalom – mármint annak őshonos régi francia része – hozzászokott a gyakran gyomorforgatóan gusztustalan sértésekhez, nem veszi komolyan azokat, az ocsmányság végül is „ízlés” kérdése. Az utóbbi évtizedekben milliós számba betelepített „újfranciák” viszont már más tészta, a muszlimok zokon veszik prófétájuk beszennyezését, nem viccelnek ilyesmivel, bármennyire is hisztizik emiatt Macron. Sőt, a radikálisabbak közülük durván meg is bosszulják a gyalázást. Amúgy az agresszivitás az iszlám közösségek egyik nagy problémája, a muszlimok rendszeresen erőszakkal intézik el a nézeteltéréseket, ezért olyan gyakoriak arrafelé a fegyveres összecsapások és vérengzések. A felelőtlen bevándorlás-politika nyomán Franciaország – és Nyugat-Európa – milliós számba importálta ezen európai civilizációval inkompatibilis felfogás képviselőit. Olyannyira, hogy Franciaország a régóta meglévő, belföldi gyökerű vallásellenes balos szélsőség és a külföldi gyökerű vallásos szélsőség összecsapásának helyszínévé vált. Előbbi a sértés és provokáció fegyverével küzd, utóbbi viszont valódi fegyvert vesz kézbe.

Macron beavatkozása olaj volt a tűzre, Erdogan nyilván lecsapott a magas labdára, durva válaszával újabb lépést tett a muszlim világ vezetője cím elnyeréséért. A két világszemlélet összecsapásának levét pedig az egyszerű francia állampolgárok isszák meg, a gazdasági háború és az utcai vérengzések mindenekelőtt őket érintik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu