Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 22.52

Szépek és okosok

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 18., 16.30 Csütörtök / Arad

Valahol a világhálón, közelebbről egy magyarországi honlapon arról olvasok, hogy pillanatnyilag ki a világ 15 legmenőbb, legszebb nője.

Ha már ráleltem, megnézem. Koromnál és bölcsességemnél fogva – balga módon úgy hiszem, hogy a kettő összefügg – a szépség azon kanti meghatározásánál ragadtam le, minthogy a magam számára találóbbat és frappánsabbat, jobbat mindmáig nem találtam: „Szép az, ami érdek nélkül tetszik”.

Szóval jönnek a képek, a hölgyek – fehérek, feketék, sárgák, mulattok (ezért a megfogalmazásért manapság kikezdhetnének), valóban gyönyörűek, de hogy melyik szebb, bizony meg nem mondanám. Tavaly-tavalyelőtt még mások voltak a legszebbek, jövőre megint mások lesznek. S bár tudni vélem, olvasmányaim nyomán, melyek a női szépség alapvető mutatói – a fizikailag mérhető váll-, mell- és csípőbőség, szimmetria stb.), ezekkel magam nemigen tudok, és nem is akarok mit kezdeni. Az adott „konkrét” női szépség számomra (meg bizonyára sok száz milliónyi férfitársamnak) vagy bejön, vagy nem.

Nőtársaim nagy valószínűséggel ugyanígy vannak, egy beharangozott férfiszépséget vagy csípnek, vagy nem.

Az a kimutatás azonban, amely az intelligenciát („okosságot”) méri – az IQ köztudottan nem a műveltséget, hanem, leegyszerűsítve, az emberi elme elemző és megkülönböztető képességét térképezi fel tudományos, ámbár olykor vitatható (és vitatott) eszközökkel – már sokkal valószínűbbnek tűnik.

Nos, lássuk, mit mutat az egyik, nemrégi, erre vonatkozó felmérés.

Eszerint az IQ (intelligence quotient) tekintetében világviszonylatban Szingapúr áll az élen (107,1-es mutatóval); a 2. Kína (105,8), majd Hongkong (105,7), a Dél-Koreai Köztársaság (104,6), Tajvan (104,6), Japán (104,2) következik. (Valamennyi, kell-e mondanunk, a világ gazdaságának élvonalában áll.) A 24. Magyarország – 98,1-es mutatóval. A forrásban Romániára nézve nem találtam adatot.

A kiindulópont egyébként a 100-as mutató volt (az IQ-listán ennél kisebbek is szerepelnek).

Az első nem ázsiai ország a 7. helyen álló Finnország (100,9).

Érdekesség, hogy a 10. helyen Liechtenstein található, míg Mongólia kerek 100-as átlaggal a 12. Az Amerikai Egyesült Államok, most kapaszkodjanak, nincs a legjobb 25. között!

Meglepetés, hogy Kazahsztán e tekintetben 9. a ranglistán, míg olyan országok nincsenek az első 25-ben, mint az Egyesült Királyság, Kanada, Németország vagy Franciaország.

Lássa és higgye, vagy ne.

Vannak más besorolási kritériumok is az országok tekintetében, az egyik a Nobel-díjasok száma. A figyelembe vett három tényező alapján Japán  végzett az első helyen, mivel mindhárom kategóriában az első hat hely egyikén van. Második Svájc, a harmadik Kína. Szingapúr a 25., bár két kategóriát megnyert, de egyetlen Nobel-díjasa sincs.

Magyarország összesítésben a 16. helyen végzett, mert minden vizsgált kategóriában befért a legjobb 25 közé.

 

***

Mindez azonban mondhatni történelem, amelynek egyes elemeit eltörölni nem lehet, viszont nem biztos, hogy a jövőt is meghatározzák.

„Az elsőkből lesznek az utolsók” a Biblia szerint.

A valóságban vagy lesznek, vagy nem.

Egyelőre úgy néz, hogy nem igazán.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu