Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. április 12., 01.43

Szövetség a magyarokért

Írta: Chirmiciu András
2021. április 06., 18.34 Kedd / Hunyad

Végre megegyezésre jutottak a felvidéki magyar politikusok, egységes magyar párt alakul Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók elnevezéssel. Mózes Szabolcs, az Összefogás, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és Solymos László, a Híd-Most elnöke túltettek személyes ambícióikon és politikai nézeteltéréseiken, és összefogtak a felvidéki magyarság érdekében.

Ideje volt az összefogásnak az utóbbi évek mélyrepülése után. A határon túli magyar közösségek között ugyanis a felvidéki és a kárpátaljai magyarság politikai helyzete aggasztó, miközben az erdélyi és a vajdasági magyarság megerősítette pozícióit.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megduplázta országgyűlési és tartományi mandátumainak számát a tavaly egyszerre tartott parlamenti és helyhatósági választásokon, ami a legjobb választási eredmény 1993 óta, noha azóta – előbb a délszláv háborúk, majd a gazdasági nehézségek miatt – jelentős volt a kivándorlás, mely révén a magyarok száma mintegy 350 000-ről 250 000 csökkent a Délvidéken!

Nálunk ugyan nem duplázódott meg a magyar parlamenti és helyi mandátumok száma, a meglévő pozíciókat azonban kivétel nélkül megőriztük, sőt, 20 év után sikerült visszaszerezni Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, a karácsonykor megalakult bukaresti kormányban pedig az RMDSZ pozíciói erősebbek, mint valaha.

Kárpátalján a magyarság (és egyéb nemzeti kisebbségek) üldözése néhány éve állampolitikai szintre emelkedett. Az ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az anyanyelvű oktatást, 2023 után immár csak elemi szinten tanulhatnak magyarul (illetve románul, lengyelül stb.) a kisebbségi diákok, általános iskolai szinttől kizárólag ukránul folyhat az oktatás. A nyelvtörvény teljesen kiűzi a köztérről a nemzeti kisebbségek nyelvét, melyet csak családon belül és az egyházban használhat. Mindezek mellett jönnek még a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elleni, nyíltan megfélemlítő ukrán titkosszolgálati razziák, valamint annak elnökének, Breznovics Lászlónak a zaklatása. Legutóbb az ukrán hatóságok olyan rendelkezést fogadtak el, amely megtiltja, hogy kettős állampolgárok bármilyen állami vagy helyi tisztséget betölthessenek, amivel lényegében kizárják/kirúgják a magyar, román és lengyel kisebbség tagjait a közintézményekből. A mintegy 150 000-es kárpátaljai magyarság tömegesen vette fel a magyar állampolgárságot, fehér hollónak számít az, aki nem, s hasonló a helyzet a kb. 400 000-es észak-bukovinai román, illetve a kb. 250 000-es galíciai és wolhíniai lengyel kisebbség esetében is, akik szintén tömegesen vették fel anyaországaik állampolgárságát.

A közel félmilliós felvidéki magyarság politikai mélyrepülése azonban nem külső nyomás számlájára írható, mint a sokkal mostohább kárpátaljaiak esetében, hanem saját magunknak „köszönhető”. Tavaly ugyanis a felvidéki magyarság parlamenti képviselet nélkül maradt – először a független Szlovákia történetében! Egy évvel korábban pedig az Európai Parlamentbe sem sikerült bejuttatnia képviselőit. Annak ellenére, hogy sokkal jobb adottságokkal rendelkeznek: a magyarság Szlovákia lakosságának majdnem 10%-t teszi ki, ami magasabb arány, mint a romániai vagy szerbiai magyarság esetében, az ukrajnairól nem is beszélve. Ráadásul a rendszerváltás után nem volt jelentős kivándorlás a felvidéki magyarok köréből, mint például Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról, a gazdasági helyzet szintén a felvidékiek mellett szól, Szlovákiában magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon vagy Romániában, az EU-n kívüli Szerbiáról és a csőd szélén álló Ukrajnáról nem is beszélve. Felvidéken azonban az MKP és a Híd-Most magyar–szlovák vegyes párt folyamatos torzsalkodása megosztotta a magyarságot, amely két szék között a földre esett!

Két önhibára vezethető súlyos kudarc után a felvidékiek is kijózanodtak. A közös magyar párt húsvét előtti létrehozásával a felvidékiek végre megértették, hogy kisebbségben a magyarság egyszerűen nem engedheti meg magának a széthúzás luxusát, nincs más reális politikai alternatíva, mint az összefogás.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu