Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 07.33
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Szuverenitás-háború

Írta: Chirmiciu András
2021. október 11., 16.22 Hétfõ / Hunyad

Újabb hatalmas kihívással szembesül az Európai Unió, miután a lengyel Alkotmánybíróság csütörtöki ítéletében úgy döntött, hogy a lengyel alkotmány elsőbbséget élvez az EU-s joggal szemben. Sőt, a lengyel taláros testület azt is megállapította, hogy a luxemburgi székhelyű Európai Uniós Bíróság (EUB) túllépte hatáskörét, amikor elítélte a lengyel jogrendszer reformját.

A lengyel Alkotmánybíróság döntése robbanásszerűen bolygatta fel a brüsszeli politika amúgy is zavaros helyzetét. Holott már van rá precedens: tavaly a német szövetségi Alkotmánybíróság hasonló döntést hozott, amikor megállapította, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja ellentétes a német alkotmánnyal és az EUB akkor is túllépte hatáskörét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök asszonya leszögezte, hogy az EU-s jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, az Európai Unió Bíróságának határozatai kötelezőek minden országra. Németország és Franciaország kormányai közös közleményben ítélték el a varsói lépést, a brüsszeli politikusok pedig egymásra licitálva fejezik ki felháborodásukat.

Ellenben a lengyelekkel hagyományosan jó viszonyt ápoló magyar kormány üdvözölte a varsói taláros testület döntését. Budapest szerint a döntést az EU-s intézmények rossz gyakorlata váltotta ki, amely nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és az alapszerződések módosítása nélküli lopakodó hatáskörbővítéssel igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok soha nem ruháztak át Brüsszelre. Az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az EU hatáskörrel rendelkezik, ennek kereteit pedig az EU alapszerződései rögzítik.

Meddig terjed az országos szuverenitás az EU-n belül? Meddig érvényes az országos jog, és milyen területeken érvényesül az EU-s jog? A kettő közötti hatáskörök megállapítása komoly jogi – és politikai – kihívás, amely az EU hosszú távú megmaradását is befolyásolhatja. Az EU-hoz való csatlakozásukkal a tagországok valóban lemondtak önkéntesen szuverenitásuk egy részéről Brüsszel javára, de nem teljes szuverenitásukról. Ezt maga Brüsszel is elismerte, amikor az év elején az Európai Bizottság elutasította az őshonos nemzeti kisebbségek kezdeményezését, az uniós szintű kissebségi szabályrendszer (Minority SafePack) kidolgozását, arra hivatkozva, hogy az nem uniós, hanem országos hatáskörbe tartozik. A piaci verseny szabályozása, a környezetvédelem, a munkaerő tagországok közötti szabad áramlása egyértelműen EU-s hatáskörbe tartoznak.

Más területeken viszont Brüsszel lopakodva terjesztette ki hatásköreit: a migráció, a családjog, vagy a gyermekvédelem ugyanis tagállami hatáskörben maradtak. Az EUB azonban beleszólt, sőt el is ítélte Magyarországot a migráció kezelése miatt (ezért számolták fel tavaly a tranzitzónát), az Európai Bizottság pedig megvonta a pénzügyi forrásokat azoktól a lengyel önkormányzatoktól, melyek betiltották a nyilvános LGBT-propagandát! Sőt, Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar és lengyel helyreállítási alapokat, azokat – akárcsak az uniós jogot – fegyverként használja a balliberális ideológia ráerőltetéséhez, ami egyértelműen a hatáskörök önkényes átlépésére utal.

A nemzeti és uniós szuverenitás közötti határ megállapítása prioritás kellene, hogy legyen Brüsszelben, még a lengyel talárosok múlt heti döntése nélkül is. Annak idején hasonló szuverenitás-vita térdre kényszerített egy sokkal hatalmasabb uniót. A balti köztársaságok példája nyomán 1988–91 között a Szovjetunió tagköztársaságai egymás után kiáltották ki szuverenitásukat, azaz saját köztársasági törvényeiket a szovjet törvények fölé helyezték, jelezvén, hogy utóbbiak közül csakis azokat alkalmazzák saját köztársaságukban, amelyek megfelelnek a saját törvényeiknek. A szuverenitás-háborúként elhíresült időszak legyőzhetetlen kihívásnak bizonyult a Szovjetunió megreformálásának amúgy is roppant bonyolult feladatát elindító Gorbacsov számára, a korábban még világuralomra törekvő birodalom agyaglábú óriássá vált. Az EU minden ízülete recseg-ropog, a periférián már eddig is morognak Brüsszel ellen, a hatáskörök egyértelmű szétválasztása aligha késhet, a szuverenitás-háború kiéleződése túl nagy kockázattal járna.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu