Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 23.57

Talpig nemzeti zászlóban

Írta: Jámbor Gyula
2021. március 30., 16.30 Kedd / Arad

Megengedhető-e, gondolkodom, hogy az újságíró olykor túlozzon cikke címének megválasztásakor?

Ha nem lépi túl a jóérzés és nagyon a valóság határait, talán.

Hát most itt, a határon vagyok írásom címével, mert akikről szól, nincsenek éppen talpig nemzeti színekben, bár láttam olyat is a tévéhíradókban, akik utcai ruhájuk fölé a román trikolórt csavarták. A tüntetők azonban kivétel nélkül, mindenütt az országban a nemzeti lobogó égisze és védelme alatt vonultak fel.

Aki országa zászlaját hordozza, lobogtatja, az, gondolják, rossz ember nem lehet. (Ha emberként esetleg mégis, hazafiként semmiképpen.)

Lobogtak tehát a zászlók országszerte vasárnap, hétfőn és minden bizonnyal tegnap este is, hiszen délután ötre keddre is találkát adtak egymásnak „a nép legjobb, legelszántabb fiai” az ország számos nagyvárosában. (A kisvárosokból, falvakból egyelőre nincs visszajelzés, bár a nyomás, amelyet a nagyvárosokban érezni vélnek a tüntetők, a kisebb helységekben lakókat sem kerülik el.)

De miről is beszélek?

A tévénéző bizonyára tudja, hogy a koronavírus-járvány kapcsán hozott legújabb kormányintézkedések nyomán kitört „népelégedetlenségről” van szó.

Arról, hogy már megint újabb megszorításokat hoztak.

Hogy már megint megnyirbálták az egyén szabadságát.

Hogy állandóan maszkot kell viselni.

Hogy nem lehet bármikor kimenni az utcára, nagycsoportos összejöveteleket tartani stb.

Hát akkor tiltakozzunk, elvégre állampolgári jogunk, „azért harcoltuk ki a szabadságot”, meg minden.

És románok vagyunk, és kezünkben, sőt derekunk köré csavarva a trikolór, tehát nemes ügyért szállunk síkra.

A „népharag” végső lecsapódásaként a tüntetők országszerte a kormány lemondását követelik. Mintha jöhetne egy olyan, másik helyette, amely felszámolja a megszorításokat, és az „utca népének” követeléseit teljesítve szabadjára engedné a dolgokat olyan körülmények között, amikor a megszorítások dacára is dühöng a járvány, az egészségügy már-már kifulladt, szörnyű sok a halott.

A legfőbb célpont azonban Arafat államtitkár (mint köztudott, „idegen”, arab származású), az ellene ordítozott jelszavakat akár rasszistákként is értelmezni lehet.

Magam nem vagyok meggyőződve arról, hogy a román kormány minden, a járvánnyal kapcsolatos intézkedése valóban a legbölcsebb, legindokoltabb-e. Sőt.

De hogy a dolgokat, amennyire lehet, kordában kell tartani egy még tömegesebb és súlyosabb megfertőződés elkerülésére, abban biztos vagyok, az országszerte kibontakozott tüntetéseket pedig semmiképpen nem tartom a román nép legjobbjai, leglelkiismeretesebbjei megnyilvánulásának.

Még akkor sem, ha valamennyi tüntető tetőtől talpig piros-sárga-kékbe öltözne.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu