Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 15.02

Támadható költségvetés

Írta: Jámbor Gyula
2021. február 04., 17.40 Csütörtök / Arad

Készül Románia 2021-es költségvetése. A jövő héten állítólag bemutatják, a parlament elé kerül megvitatásra.

Normális körülmények között erre legalább három hónappal korábban sort kellett volna keríteni, november elején már tisztázni kellett volna, mit akar, mit szeretne, mit irányoz elő a kormány a következő esztendőre. De hát egyrészt a parlamenti választásokat (s ezzel az új országgyűlés, új kormány megalakítását) is szerencsétlen, túl kései időpontra rögzítették, másrészt a nemzetközi helyzet sem volt, a koronavírus-járvány miatt, normális.

Itt állunk tehát 2021 februárjának elején egy szem költségvetés nélkül. A gazdasághoz csak némileg konyító ember számára is egyértelmű, hogy ez milyen hátrányokkal jár.

Románia az Európai Unióval, de a világ jó részével is többé-kevésbé szoros gazdasági kapcsolatban lévő ország, nem folytathat tehát önálló, másoktól független gazdasági politikát; ipari termelésének jelentős részét külföldön értékesíti (lásd például csak az autóipart), ugyanakkor a termeléshez szükségesek jó részét a határokon túlról szerzi be. De nincs másképp a nezőgazdasági, élelmiszeripari termékekkel sem, amelyek tekintetében azonban fölös mértékben függ az importtól, holott a behozott termékek jelentős részét maga is elő tudná állítani, megfelelő minőségben (miért kellene, például, puliszkalisztet külföldről importálni?), támogatván a hazai ipart.

A román külkereskedelem hosszú ideje erősen deficites, azaz többet importál – hoz be külföldről, értékben –, mint amennyit exportál, azaz kivisz, ami állandó gondot jelent a költségvetés szempontjából az egészséges gazdaságú országokban a kivitel–behozatal minimum egyensúlyban van, még „egészségesebb” azonban az országnak, ha a kivitele többlettel zárul.

A járvány azonban nagyon „betett” az országnak: termelési kapacitása (s ezáltal bevétele) csökkent, előreláthatatlan, a járvány miatti kiadásai viszont tetemesen megnövekedtek. Ha a múlt esztendőt jelentős deficittel zárja, az egyáltalán nem meglepetés.

Az új kormánynak ilyen körülmények között nagyon nehéz feladata van az idei költségvetés összeállításakor. Olyan körülmények között, amikor nagy társadalmi nyomás nehezedik rá a nyugdíjak igen jelentős növelésének, meg az állami költségvetésből fizetettek (a magánszektorénál jóval magasabb) javadalmazás-emelés követelésének kapcsán.

Hogy mindenki több pénzt szeretne munkájáért, vagy nyugdíj fejében, az normális. (Elvégre e tekintetben az Unió végén kullogunk.) Hogy jut-e vagy sem rá, a jelenlegi körülmények között, az más kérdés. S ha nem jut, és kölcsönből fedezzük a hiányzó összeget, magunk alatt vágjuk el a fát, s beláthatatlan időre nem tudunk visszakapaszkodni.

Nem kell irigyelni a román kormányt, meg a költségvetést megszavazó parlamentet, van elég bajuk. Annyi biztosan, hogy majd némi joggal ki lehessen támadni őket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu