Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. április 02., 06.19

Tartósan fagyos szezonok

Írta: Chirmiciu András
2013. január 27., 21.35 Vasárnap

Nehéz telek várnak Brád és Lupény lakosaira. Legalábbis amennyiben Victor Ponta kormányfő betartja a szavát, és csak olyan fejlesztésekre biztosít állami finanszírozást az önkormányzatoknak, amelyekre nem lehet EU-s pénzeket lehívni. A távfűtési rendszer korszerűsítésére rendelkezésre állnak EU-s pénzalapok.

Éppen pártfőnökük tolna ki Brád és Lupény PSD-s polgármestereivel? A két Hunyad megyei városban ugyanis a városvezetők égbekiáltó inkompetenciája miatt didereg telente a lakosság. Míg a többi városban az önkormányzatok – saját forrásokból vagy EU-s pénzekből – korszerűsítették a távfűtési rendszert, és csökkentették a hálózati veszteségeket, idejében beszerezték az üzemanyag-készleteket, addig Brád és Lupény szocdem polgármesterei, mint a mesebeli tücskök, éveken keresztül ujjukat sem mozdították, s a hideg szezon beköszöntése valamennyiszer teljesen felkészületlenül, mondhatni csupasz hátsóval találta a két városkát. Jóllehet polgármester-kollégáik, a megyei hatóságok és még PSD-s párttársaik is immár évek óta felszólították őket a problémák megoldására. Brád polgármesterét, például, már 2004 óta. Mindhiába. A hideg beköszöntével a lakosság otthonaiba is beköltözik a fázás.

Florin Cazacu brádi és Cornel Resmeriţă lupényi polgármesterek „természetesen” minden alkalommal az épp aktuális kormányt okolták a kialakult helyzetért. Cazacu ötnapos éhségsztrájkot is tartott tavaly télen, hogy az államra hárítsa saját inkompetenciájának következményeit. Amíg Bukarestben az Emil Boc irányította PDL kormányzott, Cazacu és Resmeriţăpolitikai áldozatnak állították be magukat, az USL propagandagépezete pedig tengernyi krokodilkönnyet hullatott a „politikai diszkrimináció” miatt. Tavaly télen Dézsi Attila, Hunyad megye akkori prefektusa közbenjárására a bukaresti kormány kivételesen anyagi kölcsönt nyújtott a két önkormányzatnak a tél átvészelésére. Amúgy éppen az ellenzéki vezetésű Brád és Lupény önkormányzatai voltak az egyetlenek Erdélyben, amelyek ilyen segítségben részesültek, miközben több száz önkormányzat saját erejéből boldogult.

Brád azóta is Hunyad megye egyetlen városa, amely egyetlen EU-s pályázatot sem készített. Cazacu továbbra sem törődik ilyesmivel, főleg, amióta sajátjai kerültek hatalomra országos szinten.

Mégis bajba juthat, ha Victor Ponta betartja szavát, s az államkassza nem vállalja magára az önkormányzatok részét. Vajon Cazacu ekkor is politikai diszkriminációt fog reklamálni, s a Miron Cosma apródjaként kitanult módszerrel, a (jogosan) elégedetlen lakosokon keresztül próbál nyomást gyakorolni a kormányra, mint korábban?
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ALMODOZO / Hétfõ, 2013. január 28., 17.02 Válaszoljál rá!

KOMANYOS ANDRAS.A leg leg JOBB IGAZMONDO.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu