Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. július 30., 10.26

Thomas Mann és Franz Werfel távirata

Írta: Puskel Péter
2009. augusztus 31., 14.33 Hétfõ

A tiszavirág életű lapok időszakát éljük, amikor az 1000. lapszám vagy a megjelenés 10. évfordulója piros betűs ünnepnek számít és a kiadvány tekintélyes olvasói támogatottságát, illetve a mögötte álló politikai vagy gazdasági háttér (esetleg mindkettő) tőkeerősségét bizonyítja.

Ilyenkor jó tudni, hogy volt a magyar, az erdélyi sajtó életében egy hosszú időszak, amikor Arad, feltörekvő polgárságának köszönhetően, három színvonalas napilapot is fenntartott.

Leghosszabb életű az Aradi Közlöny volt, amely megszakítások nélkül 55 éven át élvezte olvasók bizalmát. Eljátszom a gondolattal, hogy ha 1940 őszén nem tiltják be a dél-erdélyi magyar lapokat, ha nem kellett volna átvészelnünk az államszocializmus évtizedeit, a jövőre 135 éves matuzsálem lenne, és a folyamatos megjelenést illetően közép-kelet Európában aligha akadna vetélytársa.

Persze, dőreség ilyesmin töprengeni, hiszen a történelemben nincsen feltételes mód, nincsen „ha”…

Azért volt idő, amikor az öreg kontinensen nagy becsben volt a hosszú életű, megbízható sajtó. Az említett aradi napilap fél évszázados jubileumára, 1934-ben például az erdélyi és az európai szellemi élet nagyjai, jeles külföldi lapok küldtek dísztáviratot.  

Ami több egyszerű protokolláris megnyilatkozásnál. Az aradi lap kora és tartalma tekintély parancsolt. Annál is inkább, mivel nem egy hangsúlyozottan szellemi központú városban tárgyilagos hangnemét és kulturális élet terén kifejtett erőfeszítéseit értékelték.

Franz Werfel, a jeles író például Bécsből a következőket írta táviratában: „Az Aradi Közlönynek, a kultúra és a megértés legbátrabb harcosának teljes szívemből kívánok szerencsét és boldogságot jubileuma alkalmából.”

Thomas Mann a kiváló regényíró Zürichből adta fel a következő gratulációt:

„Az Aradi Közlöny ötven éves jubileumára. Engedjék meg, hogy az erdélyi kultúrélet fejlesztésén munkálkodó lapjuk jubileuma alkalmából őszinte szerencsekívánalmaimat tolmácsoljam.

De érkezett üdvözlő távirat a tengeren túlról is. A kaliforniai Pasadenából Upton Sinclair neves regényíró is reagált az aradi lap jubileumára: „Sok szerencsét és sikert továbbra is az Aradi Közlönynek, a felvilágosultság derék harcosának.”

A ma is egyik legtekintélyesebb olasz lap, a milánói Corriera della Sera egészen meleg hangú távirata már a két nép történelmi rokonlelkűségére hivatkozik.

„Drága kollegánk minden magyar lap, de különösen az, amely Arad nevét viseli címében. Egyik nagy nemzeti költőnk, Gisué Carducci egyik kiváló versében együtt énekelte meg a mantovai és az aradi vértanúkat. Évszázados testvériséggel üdvözöljük tehát az Aradi Közlönyt 50 éves fennállásának alkalmából.”

És persze a magyar sajtó és Erdély a két világháború között kisebbségbe került erdélyi magyarság is reagált a különleges évfordulóra. Többek között üdvözlő táviratot küldött az Esti Lapok, az Esti Kurír, a Pásztortűz szerkesztősége, Gyárfás Elemér, Iványi Grünwald Béla, Markovits Rodion.

Fennállásának e szép évfordulóján a Közlöny is 150 oldalas (!) ünnepi számmal rukkolt ki, amelyben a kor nagyjai közöltek karcolatokat, novellákat: Dr. Fellner Frigyes, Hatvany Lajos, Hubay Ernő, Markovits Rodion, Móricz Zsigmond, Reményi József, Szép Ernő, Zsolt Béla. A lap reklám oldalai pedig szinte egész Erdélyt lefedték.

Az Aradi Közlönyt egy Budapestről Aradra telepedett kivételes tehetségű, vagyonának egy részét a cél érdekében feláldozó tulajdonos-főszerkesztő, dr. Stauber József tette nagy lappá. Nem kevesebb, mint 35 évig tartotta kezében a gyeplőket. 1932-ben halt meg. Díszes családi mauzóleuma a mosóczy-telepi zsidó temetőben van. A jubileum idején már fiai, István és János apjuk hírnevéhez méltóan igazgatták a Közlönyt, amelynek nyomdája és szerkesztősége a Csanádi Palota pincéjében, illetve udvarában lévő földszintes épületben kapott helyett.

A város szellemi életének ez is egyik feledésbe merült fellegvára.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kai / Szombat, 2014. június 28., 20.19 Válaszoljál rá!

zegt:De Schlaager-Arena in Bocholtz begint op 17-11 niet om 20.11 uur maar om 19.11 uur!11 jaar Schlaager-Arena m.m.v.:17 plleisaatjke artiesten; Domm & Df6f6l; De Promi Brf6f6r; Magic Rythm en Los Cannonos.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu