Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. április 12., 00.13

Tiltakozási hullám

Írta: Chirmiciu András
2021. március 30., 16.30 Kedd / Hunyad

Tiltakozáshullám indult el Romániában is a korlátozások miatt. Vasárnap és hétfőn este több városban tüntettek a hétvégén bejelentett hatósági intézkedések ellen. A legtöbb helyen békésen és civilizáltan tiltakoztak, néhány településen viszont erőszakosságra és vandalizmusra is sor került.

A fejlemény korántsem meglepő, sőt, várható volt. Nyugat-Európa több országában immár hónapok óta gyakoriak a hasonló tiltakozások, s nemegyszer erőszakra is sor került, amikor a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel vagy csendőrökkel. A járvány mindent felülírt, drasztikusan megváltoztatta Európa arculatát és prioritásait szinte minden téren. Mindezek nyomán életvitelünk is drasztikusan megváltozott, az emberi kapcsolatok mindenütt megváltoztak, a családi és baráti összejövetelek visszaestek, a távmunka felerősödött, miközben a korábban ismeretlen arcmaszk általánosan elterjedtté vált. Jóllehet december legvégén elkezdődött a beoltás, s annak eredményei biztatóak, egy évvel a járvány beköszönése után sehol sem állt vissza a járvány előtti élet, mindenütt érvényben maradtak kisebb-nagyobb korlátozások. Sőt, a közeljövőben inkább szigorításokra kell számítani, mintsem enyhítésre, a járvány harmadik hulláma Romániába is beköszöntött, noha szerencsére nem annyira drasztikus módon, mint Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországon vagy Bulgáriában, a legsúlyosabb helyzetben levő Csehországot nem is említve. Három hónap alatt azonban csak a lakosság kb. 10%-t sikerült beoltani, ilyen ütemben a 60-70%-os nyájimmunitás elérése csak az év végére várható.

A hatóságok kapkodásai és ellentmondásai további olaj volt a lakossági elégedetlenség tüzére. Tavaly tavasz óta, vagyis a járvány első hulláma óta a kormány vonakodott a szigorítások bevezetésével – tavaly ősszel, a második hullám idején enyhítő körülmény volt a parlamenti választások nyomása. Németországban például a Merkel-kormány hasonló megfontolásokból fordult 180 fokot, s hirtelen lemondott a néhány nappal korábban bejelentett húsvéti karantén bevezetéséről, holott a szakma ott is kétségbeesetten követeli.

Manapság viszont a parlamenti többséggel rendelkező, közeli választások nyomásától mentes Cîțu-kormány ugyanúgy vonakodik a szigorításoktól, mint elődje tavaly ősszel. A hatósági intézkedések kapkodó jellegűek, az üzenetek pedig gyakran ellentmondásosak: kisebb városokat (pl. Petrozsény, Szászváros, Brád) már 6 ezrelékes fertőzési rátánál karanténba helyezték, Bukarestben viszont 7 fölötti aránynál is makacsul elutasítják a hasonló intézkedést. Ami nyilván növeli a lakosság frusztrációját és a zavarosba halászók malmára hajtja a vizet. A PSD és különösképpen az összeesküvés-elméletekre és vírus-tagadásra „szakosodott” AUR nyilván lecsapnak a magas labdára, tiltakozásra szólítják fel híveiket, focihuligánokkal az élén. Utóbbiak amúgy mindig is vevők egy kis balhéra, randalírozásra, főleg, hogy az elmúlt évben éppen a korlátozások miatt nem nagyon volt alkalmuk „szenvedélyük” gyakorlására.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu