Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 18.28

Tragédia

Írta: Jámbor Gyula
2015. november 02., 11.00 Hétfõ
A tragédia az tragédia, minden körülmények között nagy baj, szerencsétlenség.

De feltétlenül vannak fokozatai, bár a mindennapokban legfeljebb  a felsőfokokat használjuk. Például hatalmas tragédia, kicsiről vagy közepesről nemigen hallani.

Az elmúlt hétvégén két nagy tragédia híre is bejárta a világot: egy orosz repülőgép lezuhanása – az egyiptomi nyaralásból Szentpétervárról hazatérő áldozatok száma kétszázon felül van –, meg egy bukaresti klubban történt borzalmas tűzvész, amelynek jelen állás szerint 30 halálos áldozata van. Az ügyészség tegnap megkezdte az ügy felgöngyölítését, a kihallgatásokat, és egészen biztos, hogy a vétkesnek találtakra (minősített emberölés a vád) nagyon súlyos, a hírek szerint akár 25 esztendős börtönbüntetés is kiszabható.

Az ártatlan áldozatok életét akármilyen büntetéssel sem lehet megváltani, annyi viszont talán elérhető, hogy a jövőben, a mostani katasztrófából adódó tanulságokat levonva, biztonságosabbá váljanak a hasonló szórakozóhelyek.

Nem tudom, természetesen, milyen következtetésekre jut majd a vizsgálóbizottság, kit és milyen mértékben talál felelősnek, teljes egészében egyetértek azonban azzal a férfival, aki egy tévéadón azt nyilatkozta: az egésznek a pénz (pontosabban a pénzhajhászás) az oka.

Hogy mi köze 30 ember halálának, a rengeteg, az égés nyomait talán egész életében viselő sérültnek, a borzalmas perceket, órákat átélt égetteknek a pénzhez?

Nagyon is sok.

Voltak idők a történelemben, amikor a kedvezőtlen körülmények, fatális véletlenek, de még inkább a tűzveszélyes építkezések és kezdetleges tűzvédelmi szabályok miatt akár fél vagy egész helység is elpusztulhatott. Azóta sokat tanult az emberiség, de a jelek szerint nem eleget, mert sokan nem alkalmazzák azokat a módszereket, amelyekkel, ha kiküszöbölni teljesen talán nem is, de korlátozni nagymértékben lehet a tűzvészek terjedését és pusztítását, beleszámítva az emberi áldozatokat is.  

Hogy miért nem?

Hát a pénz miatt.

Egy építmény ugyanis – a családi háztól kezdve bármilyen közösségi létesítményig – ellátható tűzgátló „bevonattal”. Az ilyenekkel impregnált fa és más éghető anyagok tűz esetén nem, vagy csak nehezen kapnak lángra, marad idő tehát a bentrekedtek kimenekülésére, életük mentésére.

Az egyetlen probléma: áldozni kell, anyagilag, a tűzbiztonságra. Be kell fújni, injektálni stb. (a szakemberek tudják, miként) az éghető anyagokat, s akkor lényegesen kisebb lesz a pusztító tűzvész kockázata.

Akinek pedig nincs rá pénze, vagy akarata, vagy alábecsüli a veszélyt („ez velem nem történhet meg”), aki pluszprofitot akar realizálni, az messziről tesz a racionális meggondolásokra.

Bukarestben, a negyedik kerületi klubban, szerintem ez történt.

A következmény több tucat halott és sebesült, és sok-sok emberi tragédia.


 

   

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu