Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.40

Alávalóság

Írta: Ujj János
2020. május 04., 15.29 Hétfõ / Arad

Ha netalán valaki felajánlott volna egy fogadást arra, hogy a román szenátus elutasítja vagy sem a képviselőház révén hallgatólagosan elfogadott beadványt, minden (szerény) ingó és ingatlan vagyonomat feltettem volna az igenlő válaszra. Igen, a Székelyföld autonómiájáról szólót. A bizonyosságom a sok-sok évtizedes ilyen irányú keserű tapasztalatainkból fakadt.

Szóval nem lepődtem meg a határozaton, még csak kommentálni sem kommentáltam volna, hiszen a bukaresti urak zsigereiben van a visszautasítás, ha csak az autonómia szót meghallják. Jobban félnek tőle, mint a sátán a tömjénfüsttől.

De igencsak kiverte a biztosítékot sokunkban, ahogyan államelnökünk reagált a kérdésre. Klaus Iohannisnak ugyanis nincs joga beleszólnia a törvényhozás munkájába, legfeljebb a neki előterjesztett határozattervezetek aláírásának megtagadását kommentálhatja. Csakhogy eléje ezúttal nem került semmi!

A politikus ezzel letett esküjét is megszegte, hiszen neki minden román állampolgár államfőjének kell(ene) lennie. Románokénak, magyarokénak, szászokénak. Tettével ismét bebizonyította, hogy pártkatona, az őt támogató politikai szervezet álláspontját nemcsak magáénak vallja, hanem (jogellenesen) indokolja is.

A kormányzásra került liberálisok, érezvén, hogy saját csapdájukba estek a kormányzás elvállalásával, hogy a jelenlegi tehetetlenségük miatt népszerűségük folyamatosan csökken, ismét elővették a nacionalizmus kártyáját. És Iohannis ebből, akár egy cirkuszi bűvész, kiemelte az adu ászt, a magyarellenességet. Mint egykor, a két világháború között a hírhedt magyarellenes szász vezető, Rudolf Brandsch.

Egyszer már megírtam, most ismétlem, hátha az államfő egyik tanácsadója elolvassa e sorokat és megszívleli: ő egy olyan népcsoportból származik, amely betelepedésekor tág autonómiát kapott a középkori magyar királyságtól is, meg az Erdélyi fejedelemségtől is. Pedig ők a mai értelemben vett migránsok voltak, mi pedig őslakosok vagyunk ezen a földön!

Lévén német nemzetiségű, felhívnám Klaus Iohannis figyelmét Dél-Tirolra. Az egykori osztrák, most olasz autonóm tartomány saját parlamenttel rendelkezik. Benne Bolzano (németül Bolzen) megye hivatalos nyelve a német, pedig azt kevesebben lakják, mint a Székelyföldet. Kíváncsi lennék, miként viszonyulna az államelnök, ha netalán az olasz kormány megfosztaná a területet önigazgatási jogától. Netalán nagyvonalúan hallgatna, avagy inkább tiltakozna, mint minden becsületes német tenné?

És még egy nagy alávalóság. A román államelnök azon magyar állam ellen intéz kirohanást, amely önzetlen segítséget nyújt az országnak a jelenlegi járvány elleni közdelemben. Mert a liberálisok tehetetlenségéből kifolyólag, nagy szükségünk is van reá!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu