Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.48

Csak azért is szavazok!

Írta: Ujj János
2020. december 01., 15.51 Kedd / Arad

Miközben rendezgetem a témához kapcsolódó gondolataimat, minduntalan Zorán Apám hitte című slágere jut eszembe. Mert az én apám is hitt valamiben. Miben is? Ő abban, hogy magyarként minden magyarokat érintő tevékenységben részt kell vennie. Édesanyámmal együtt a Magyar Népi Szövetség megszüntetéséig a Pernyávában szervezett minden rendezvényén ott voltak (öcsémmel együtt magukkal vittek), velünk küldték el havonta a tagsági díjat a székházba, magyar színházba jártak, magyar könyvet kölcsönöztek ki, magyar újságot járattak. Gyermekeiket magyar iskolába íratták. Odahaza a rádióból csak magyar szót hallottam.

Kisgyermekként emlékszem egy családi vitára, amikor anyai nagyapám azért kardoskodott, hogy a kommunista párt feltétlen kiszolgálójává, annak szócsövévé vált (Jövő) előfizetését le kellene mondani. Mert minden kommunista hazudik – mondta, s jelentőségteljesen nézett fiára, aki éppen abban az évben iratkozott be a pártba. Apám akkor, a nála megszokottnál emeltebb hangon (talán ezért figyeltem úgy oda) mondta apósának, hogy amíg egyetlen szó megjelenik magyarul, azt igenis olvasni, támogatni kell. (Valószínűleg a vasgárdista időszak keserű emlékeire gondolt.) Akkor nem túl sokat értettem meg a felnőttek beszélgetéséből, de a fentieket megjegyeztem.

Most többször jutott eszembe az eset, amióta egyik barátommal az elkövetkező parlamenti választásokról beszélgettünk. Állította, hogy nem érdemes időt fecsérelni rá, mert az eredmény már előre eldöntött. Különben is, a parlamentben az elsöprő többség mellett úgysem lehet számottevő eredményt elérni. Azt válaszoltam, hogy amennyiben neki és a hozzá hasonló kishitűeknek át tudnám adni apám töretlen, haláláig megőrzött hitét, magyarságtudatát, akkor olyan eredményeket is el tudnánk érni, mint a szerbiai magyarok. Nekik rekordszámú parlamenti képviselőjük van a belgrádi országos, és az újvidéki vajdasági parlamentben. Ez utóbbi elnöke is magyar. Jó példa lehetne minden kisebbségi magyarnak.

Amikor a múlt század hetvenes éveitől egyre nagyobb nyomás nehezedett a romániai kisebbségekre, amikor szűkítették jogaikat, korlátozták az anyanyelv-használatot, megszüntették iskoláikat, amikor nemzetiségünk nevét is átkeresztelték (magyarul beszélő románok lettünk), egy jó ismerősöm azt mondta: ha Erdélyben csak egyetlen magyar középiskola marad, az ő gyermeke mindenképpen oda fog járni. Csakazértis! Az sem érdekli, ha családi házát kell feláldoznia érte. (Szerencsére, arra nem került sor!)

Szkeptikus barátomnak ezeket mind elmeséltem. Nem tudom, megértette-e, de remélem, hogy vasárnap elmegy szavazni. Ha másért nem, csakazértis! Megmutatni, hogy vagyunk.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Friss Panián Iván / Péntek, 2020. december 04., 13.57 Válaszoljál rá!

Igen!!Megmutatni, hogy vagyunk.

Hozzászólt: Friss Panián Iván / Péntek, 2020. december 04., 13.24 Válaszoljál rá!

Igen!! Megmutatni, hogy vagyunk.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu