Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.25

Diplomácia

Írta: Ujj János
2022. március 31., 18.02 Csütörtök / Arad

Nemrégiben arról írtam, hogy akadnak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy diplomaták, politikusok nem ismerik azokat, vagy csak megfeledkeznek a kötelező viselkedési szabályokról. Azóta hallottam, láttam néhány olyan példát, amely az akkor említett eseteket is megfejelik. Sokszorosan!

Ukrajna magyarországi nagykövete, Nepop Ljubov asszony a diplomáciában mindeddig nem használatos fenyegetéseket fogalmazott meg az őt befogadó ország ellen. Mert a magyar kormány nem hajlandó katonaságot és fegyvereket küldeni az országát támadó orosz csapatok elleni harchoz. Mert egy ország nem lép be egy őt nem érintő háborúba! A nagykövet asszony olyan nyílt fenyegetéseket fogalmazott meg, mint (idézem): „Ti lesztek a következők!”, vagy „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz!”

Mondja mindezeket annak az országnak a nagykövete, ahonnan Magyarország mindeddig mintegy félmillió menekültet (közülük több százezer az ukrán nemzetiségű) befogadott, ellátásukat, utazásukat, élelmezésüket biztosítja. A magyarok egy emberként álltak a menekültek megsegítésére. A Jónak lenni jó! kezdeményezésre eddig jóval több mint félmilliárd forintot gyűjtöttek a menekültek megsegélyezésére. Az élelmiszer, a ruházat, a gyermekjátékok, egészségügyi cikkek mellé.

Békeidőben egy ilyen diplomatát kiutasítanának az országból. Háborús időben ettől eltekintenek.

Más. Hallom, hogy az orosz–ukrán háború kapcsán megszólalt Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is. „Józsi” bácsi kerek perec kimondta, hogy nem szándékszik háborúba keveredni Oroszországgal. De figyelmeztette Putyin elnököt, hogy hiába zárta körül, netalán el is foglalhatja Kijevet, de „az irániak” szívét nem nyeri meg. Mondja mindezt a világ első számú katonai hatalmának vezetője. Aki (valószínűleg lányos zavarában?) összetéveszti Ukrajnát Iránnal. S azt se feledjük, hogy ugyancsak ő diplomáciai tárgyalás közben el-elszundikál, máskor bizonytalanul lebucskázik egy lépcsőn. S hogy alelnöke sem jobb földrajzos nála, bizonyítja az amerikaiaknak adott tájékoztatója, miszerint Ukrajna egy kis ország Oroszország mellett. Mellesleg ez a „kis” ország hatszázezer négyzetkilométernél nagyobb területű, mintegy két és félszer nagyobb Romániánál, Magyarország hatszorosa. Lakossága 45 millió, természeti kincsei figyelemre méltóak. S két ilyen „kevésbé informált”, bizonytalan ember vezeti a világ második legnagyobb atomhatalmát, valamelyikük zsebében pedig ott lapul az atomcsapás indítószerkezetének az utolsó kulcsa. Mi lesz, ha egyszer véletlenül bedugják abba a zárba?

Uram, ne add, hogy tőlük függjön az emberiség megmaradásának sorsa!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: hollai / Péntek, 2022. április 01., 21.21 Válaszoljál rá!

Drága
" szabadeurópám"

Kár volt ezt az álnevet választani., mert bár ez az amerikai rádió elég sokat hazudozott annak idején, azért voltak értelmes munkatársai is, akik igyekeztek az igazságot keresni.
Nem tartozik ide, de szomorú tény, hogy a SzE adásai miatt, 56-ban sok, sok magyar fiatal vesztette életét, akik remélték azt a hazugságot, miszerint azamerikai segitség hamarosan M.on lesz, hogy a foradalmat győzelemre segítsék.
Ujj Jancsi olyan történész, persze nincs egyedül, aki pontosan tudja, hogy az Egyesült Államok " szuperhatalmi" politikája, hány milló ártatlan ember pusztűlását okozta csak a II. Világháború után. Ha az amerikai, zsidó származásű világhírű tudósnak Noam Chomskynak "van pofája" megírni népe disznóságait, akkor nekem is van, aki csak néhány évvel vagyok fiatalabb mint Ő, a ZSseni, tehát én csak tolmácsolom, azt, amit maguk az amerikaiak megírnak saját magukról. Attól eltekintve , hogy kilenc évtized alatt és is tapasztaltam egyet s mást.
Különben eleget szenvedtem a kommunisták alatt, de azt is tudom , hogy ez a "zseniális ötlet" nem az orosz nép találmánya volt, hanem a mindg 'felszabadító" Nyugaté, ami, sajnos ,most kezdi halátusáját, hála az amcsik által importált neoliberális elveknek. ( Melyeket viszont mi exportáltunk a tengeren túlra, még a huszas, harmincas években )
Normális ember nem védi az orosz háborús agressziót, csak meg kell keresni a valódi okokat. És ezt megtalálni egyáltalán nem nehéz, csak át kell nézni az erre vonatkozó szakirodalmat.
Ha már öN" SZABADEURÓPA", akkor keresse meg, ennek a rádiónak,egyik lagaktívabb és még élő munkatárársát DRÁBIK JÁNOST, , és kérdezze mg TŐLE, mi a véleménye az amerikai külpolitikáról, és a mai Orosz-Ukrán konfliktusról. Miután meghallgatta, neki is oda vághatja: HÁT VAN POFÁJA URAM,ILYESMIT ÁLLÍTANI?
Különben ilyesmit oöda vágni az embernek , könnyű az internten, de kiváncsi lennék, szemtől szemben, valahol Aradon megtenné e ezt.
Ha igen, a válaszom , így 89 évesen elég kemény volna. és valószínű, hogy a megyei kórházban ébrede.
Na, ehhez mit szól nagy legény .
Különben nem haragszom, sőt kedvelném magát, csak ne mondana annyi butaságot.

Ottó bácsi

Hozzászólt: Kovács István / Péntek, 2022. április 01., 20.44 Válaszoljál rá!

Kobo alias szabadeuropa.hu meg a sok nicknév, hát csak itt vagy? Írjál már egy hivatalos panaszt a NyugatiJelenhez Újj János és Hollai úrék ellen,mert neked nem tetszik a kifejtett véleményük.Lásd bejön? Vagy mégse? A többi olvasó vajon osztja a te véleményed? Mi az ábra? Hozzál létre te egy cikket a Nyugati Jelenben, nézzék hát meg az "igazat" az olvasók.Vagy netán a cikkeid ott vannak, csak nem mersz ott ennyire "nagyfiú" lenni? Te soha nem tudsz felnőni Hollai és Új János urak szintjére.Soha, érted? egy kicsike troll maradsz.

Hozzászólt: szabadeuropa.hu / Péntek, 2022. április 01., 19.48 Válaszoljál rá!

Az ukránok nem a magyar lakosságnak tesznek szemrehányást, hanem a kis Putyinjának.
Aki nem hajlandó beismerni külpolitikája csődjét. Hogy ezzel a hazug gyilkossal is barátkozott és még most is védi, miközben az a szomszéd országot lemészárolja.

Ugyanúgy nem hajlandó belátni a cikk szerzője se mennyire buta orosz-párti cikket írt már egyszer, januárban, amikor azt állitotta hogy az igazság közvetítésének iránya megfordult, Moszkvátol nyugat felé. Szerinte a Russia Today olyan szerepet tölt ki nyugaton, mint régen a Szabad Európa Rádió keleten.

Biden (aki múlt vasárnap szabadon mondott hosszú, bátoritó beszédet Varsóban) se hiszem hogy tévedésből egyszer irániakat emlitett volna ukránok helyett, ilyet a szavahihető sajtó nem emlitett, ezt megint csak valami fideszes online-fórum vagy szenylap találhatta ki.
Pontosan úgy mint a kitalált, fake Soros-interjút, amelyet Újj János rögtön elhitt és a decemberi "Cinizmus felsőfokon" cikkében diadalmasan idézett.

Tehát mielött kifigurázanak egy idös, de korához képes még virgonc értelmes politikust (csak azért mert OV megint négy évig persona non grata Washingtonban is?), Újj és Hollai inkább figyeljenek a saját eszük állapotára és halgassanak.
Egyébként ha az a "degenerált amcsi népség" nem volna (van bör a pofáján, Hollai?), önök még mindig ott ülnének a komcsi paradicsomban és befognák a foghíjas szájukat.

Hozzászólt: hollai / Csütörtök, 2022. március 31., 21.26 Válaszoljál rá!

Halló barátom !
Ha sokat támadod az ukrán " testvéreket'
még a Gladió kereazttüzébe kerülhetsz.
Mahapság az a divat, hogy szidjuk az oroszokat és fegyvert gyűjtünk az ukránoknak.
Tehát vigyázz magadra. A világ teljesen megörült és még mindig az amcsiktól várják a megváltást, a degenerált népségt-
ől.
Isten ments meg a gonosztól és a határtalan butaságtól !
Ámen
Az öreg
Ottó bácsi

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu