Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.46

Emlékezés Török Zsoltra

Írta: Ujj János
2021. február 02., 17.03 Kedd / Arad

Egy, a Himalájáról, pontosabban annak legmagasabb, 8000 méter feletti csúcsairól készített összeállítást „sodort” felém, no nem a szél, hanem a világháló. S a képeket nézegetve eszembe villant Török Zsolt arca. 2019 augusztusában, amikor megtörtént a tragédia, külföldön voltunk, nem lehettem jelen a temetésén, csak gondolatban búcsúzhattam el tőle.

Úgy ment el, ahogyan élt: a hegy szerelmeseként, makkegészségesen. Nem ágyban, párnák közt, nem közúti balesetben, nem valami vírus okozta betegségben, netalán infarktusban lelte halálát. Átélt sok nehéz pillanatot, köztük egy lavinát is, amikor a lezúduló hógörgeteg elsodorta az egész felszerelését. Megúszta!

Végül magához ölelte nagy szerelme, a Hegy. Nagyon fiatalon, ereje teljében. Azon a nyáron nem új csúcsokat hódítani indult neki, a Fogarason csak amolyan rutinedzést tartott, hogy formában maradjon. Elmondható, hogy Ő haláláig hű maradt első jegyeséhez.

A Nanga Parbat- vagy a Cho Oyu-csúcsról készült fotókat nézve felötlik képe, amint magyarázta, hogy bajtársaival miként jutott fel a 8125 méter magasságba a legnehezebb útvonalon, avagy néhány évvel korábban micsoda önfegyelemmel fordult vissza alig 100 méterre az álmodott 8200 méteres Cho Oyu alól, amikor köhögése hallatán, az életét fenyegető ödémára hívta fel figyelmét a vele szembe jövő ismeretlen orvos.

Tudott vigyázni magára, soha nem vállalt felesleges kockázatot. Fokozatosan hódította meg a csúcsokat: előbb a hazai Retyezátot, majd Európában teljesítette a Nagy Falak Maratonját és megmászta a Mont Blancot. Eljutott Patagóniába, az Andok ormaira, s csak azután, a tapasztalatok megszerzését követően merészkedett a nyolcezer méteres Himalája felé. Mégis…

Vitathatatlan, hogy egyike volt a legjobban felkészült, legelkötelezettebb hazai hegymászóknak. Teljesítményeiért megkapta a sportmesteri címet. Nem véletlenül tüntette ki a honvédelmi miniszter, majd Klaus Johannis államelnök posztumusz odaítélte neki a Nemzeti érdemrend lovagi fokozatát. Nem kétséges, hogy ő volt a jelenkori Arad legismertebb nevű sportolója a világban. Az alpinizmus történelemkönyvében nevét együtt fogják emlegetni a jelenkor másik hazai nagy magyar hegymászójáéval, a hozzá hasonló sorsú és életkort megélt Erős Zsoltéval.

Török Zsolt halála óta eltelt másfél év. Emléke lassan halványodni kezd, pedig annak nem lenne szabad megtörténnie. Egykori iskolájának, szülővárosának kellene valamit kezdeményezni.  Emléktáblát avatni tiszteletére, utcát, sportdíjat elnevezni, könyvet írni róla. Addig, amíg élnek rokonai, barátai, ismerősei, akik mindezt felkarolják, szorgalmazzák. S akiktől közvetlenül lehetne tudakozódni az emlékekről.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu