Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 07.18

Energiakrízis

Írta: Ujj János
2021. november 18., 17.39 Csütörtök / Arad

Vagy fél évszázaddal ezelőtt az anyaországban találkoztam egy személlyel, akinek megadatott, hogy Norvégiában barátainál tölthessen két hetet. Ő mesélte, hogy a skandináv államban olyan olcsó volt a villamos energia, hogy sokan a nyaralásuk idejére sem oltották le a világítást a lakásukban, hadd higgyék, hogy otthon vannak. Az olcsóság részben a rendkívül alacsony nyersolajáraknak, részben a norvég vízenergiára támaszkodó, többségében kisméretű, de nagyszámú erőműnek volt köszönhető.

Mi, ebben az országban élők négy évtizeddel ezelőtt megtapasztaltuk, mit jelent az energia megvonása a háztartásoktól. Mindenekelőtt hideg és sötétségbe burkolózó lakásokat, kivilágítatlan utcákat, alulfűtött munkahelyeket, napi két óra tévézést. Akkor sóvárogva gondoltunk a gazdag Nyugatra. Néhai Znorovszky Attila, Walesben apósáéknál tett látogatását követően baráti körben viccelődve mondogatta, hogy most már tudja, miért van nálunk olyan szigorú energiamegszorítás: hogy Nyugaton legyen mivel világítani kívülről az épületeket, meg az autosztrádákat. (Nálunk még a belső világításra sem jutott áram!)

De hol van már a tavalyi hó? – kérdezhetnénk, amikor a jelenlegi, hirtelen berobbant energiakrízisről olvasunk, hallunk szinte mindenfelé. Európa nyugati felén már húzogatják a vészharangot, felkészítik a lakosságot a legrosszabbra. Még néhány hetes folyamatos (!) áramszünet esetére is vannak tanácsok: miből (pl. vízből, élelmiszerből) mennyit kell tárolni, világításhoz mennyi elemre van szükség. Hogy gépkocsijukban induláskor legalább féltanknyi üzemanyag legyen, mert nem biztos, hogy a kutak működnek.

 Nézem az osztrák televízió egyik filmecskéjét. Egy idős hölgy didereg a fűtetlen lakásában. Olyan hideg van, hogy látszik a lehelete. Aztán ablakára alufóliát ragaszt, hogy kizárja a hideget. Saját készítésű, mécsesekből, virágcserépből összeállított (szánalmas) „fűtőtestén” melegíti kezét. Végül örömmel befogadja a szomszédban lakó fiatal párt melegedni, mert hárman csak jobban felmelegítik a hideg szobát.

Szép kilátások! S Európa vezetői úgy szándékoznak megoldani a kérdést, hogy bezárják az atomerőműveket,s megengedik az energiaárak égbe szökését. S ezeket az árakat akarják rákényszeríteni a nemrég csatlakozott szegényebb államok lakosságára is.

Az árak idehaza is vészesen emelkednek. Pedig Románia nem tartozik energiatartalékokban a legszegényebb országok közé. Igaz, nincs már annyi kőolajunk, földgázunk, mint ötven vagy száz évvel ezelőtt. De azért van egy atomerőművünk, egy dunai hatalmas vízierőművünk. Ezekkel még mindig enyhíteni lehetne az energiaválságot. Ha lenne egy felelősen gondolkodó politikai elit. Ha a politikai pártok, az államelnökkel az élen nem a politikai csatározásokra fecsérelnék el az energiát.

Igaz, mi választottuk meg őket!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu