Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 17.10

Fejjel a falnak

Írta: Ujj János
2021. szeptember 21., 18.46 Kedd / Arad

Európa józanul gondolkodó része elképedve hallgatja, nézi, nyögve nyelve veszi tudomásul a brüsszeli bürokraták minden javító szándékú elképzelést megtorpedózó, a reményt alul múló határozatait. Évek óta egyetlen olyan intézkedés nem született az Európai Unió fővárosában, amelyre csettintve rábólintott volna mindenki. Legfeljebb olyan, amelyre azt mondjuk: elfogadható, de lehetett volna sokkal jobb is.

Azt talán mindenki, még a legfanatikusabb Unió-pártiak is elismerik, hogy a szövetség század eleji bővítése nem úgy sikerült, ahogy azt az érintettek remélték. Az új tagállamok felzárkózása igencsak döcögve halad, ha ezeket az apró tipegéseket egyáltalán haladásnak lehet nevezni. Ezek az államok szinte valamennyien elvesztették gazdasági alapjukat, a (rabló)privatizáció lényegében az addig úgy-ahogy működő gazdaságot is felszámolta.  Ezek az államok a multinacionális cégek kiszolgáltatottjaivá váltak.

A gazdasági anomáliák mellett az Unió talán legnagyobb hibája az a hatalmas bürokrácia, amely a szervezetben kialakult. Nincs kimutatás arról, hogy az Unió különböző szerveiben, az Európa Bizottságtól kezdve a parlamentig, s annak megszámlálhatatlanul sok bizottságáig, a tanácsadókig, tisztviselőkig bezáróan hány tízezren lebzselnek tétlenül, a mi mércénkkel mérve hatalmas fizetésekért. Közöttük olyanok, akiknek sem a felkészültsége, sem pedig elkötelezettsége nem predesztinálja őket ilyen tisztségek betöltésére. Az Európa Parlament lesöpör asztaláról minden olyan kezdeményezést, amely nem illik bele a fentről diktált liberális nyílt társadalom megvalósításának elképzelésébe. A parlamenti többségük tudatában nem tolerálnak semmiféle ellenvéleményt, az azt megfogalmazókkal szemben alkotmányellenes gazdasági és politikai megszorításokkal, büntetésekkel fenyegetőznek.

Egy józanul gondolkozó politikus fogalmazta meg nemrég: „Úgy néz ki, hamarosan a tolerancia olyan szintre jut, hogy (…) az okosoknak tilos lesz gondolkodni, azért, hogy ne sértse a hülyék döntéseit, érzéseit.”

Találó megállapítás, de a kontinens, a nemzetük sorsa iránt elkötelezettek mégis felvethetik a kérdést: Mit lehetne tenni? Mert a jelenlegi brüsszeli vezetés úgy bebetonozta magát, mint egykor Közép-Kelet Európában a kommunista rezsimek. Az egyszer megválasztott vezetőket csak aggkoruk vagy szemmel látható krónikus betegségük („isiászuk”, lásd az előző elnököt!) ürügyén lehet eltávolítani. (A szenvedélybetegség, az inkompetencia, a korrupció, sőt a bűnözői múlt sem akadály!) Az őket a tisztségben követők, nyilvánvalóan, elődeik holdudvarából kerülnek ki. Ők is ugyanúgy fejjel mennek a falnak. Ilyen vezetés mellett nyilvánvaló, hogy az Unió előbb-utóbb szétpukkad, mint a túl felfújt lufi. Csak kérdés, mikor?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu