Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 16.25

Hogy figyeljenek rám!

Írta: Ujj János
2021. július 14., 16.39 Szerda / Arad

Szaporodnak a számítógépemen az üzenetek azoktól, akik ismerősnek jelölnek meg a Facebookon. Egyszer már írtam erről egy jegyzetet, most visszatérek rá, nehogy udvariatlannak, fennhéjázónak tartsanak mindazok, akik ismerősnek megjelölnek, s akiknek nem válaszolok.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Előző jegyzetemben megírtam, hogy nem vagyok híve a nyilvános kitárulkozásnak, a magam és a családom mindennapjai, örömei, bánatai az intim szférába tartoznak. Azokat nem szeretném megosztani. Ennek ellenére, néhány éve valamelyik családtagom, heves tiltakozásom ellenére egy oldalt nyitott a nevemre. Arra olyan sűrűn érkeztek a hírek, hogy gyorsan villámpostacímet változtattam. Aztán kiderült, hogy a régi címre is olyan mennyiségben halmozódtak az üzenetek, hogy lelassult a gépem működése. Napokon keresztül törölgettem a postafiókomat, majd szakemberi segítséggel megszüntettem az oldalamat.

És még lenne egy adum az említett szolgáltatás ellen. Nem a saját véleményem, nálam informáltabb szakemberek mondják, hogy a különböző titkosrendőrségeknek az egyik legfontosabb információforrása a Facebook. Onnan többet lehet megtudni, mint egy jól fizetett informátortól. Talán még államtitkokat is, bár erről nem vagyok meggyőződve.

Kérdezem: manapság, amikor a különböző állami szervek annyi információt tárolnak minden állampolgárról, ugyan miért tárulkozzam ki önmagam még jobban? Ha valaki pluszinformációt akar rólam beszerezni, akkor dolgozzon meg érte. (Illetve dolgozzon meg a valahol, valakitől felvett fizetéséért!) Olvassa el villámposta-küldeményeimet, hallgassa le telefonbeszélgetéseimet, kutassa ki, milyen folyóiratokat, könyveket olvasok, hallgassa le négyszemközti beszélgetéseimet barátaimmal. Érdeklődjék a felől, milyen műsorokat nézek a tévében, mi a kedvenc ételem, italom. Azt, hogy melyik pártra, melyik elnök- vagy polgármesterjelöltre szavazok, úgyis tudják. (Igaz, sohasem tagadtam, azt mindig bátran vállaltam!) Mondanám, hogy olvassa el leveleimet is, mint tették azt szorgalmasan a belügyisek vagy három-négy évtizeden keresztül, de manapság ugyan ki levelezik?

Egy e-mail-üzenetben olvastam a minap a következő szöveget. Lehet komolyan, lehet tréfásan fogalmazódott. Szó szerint idézem: „A legveszélyesebbek azok, akik nincsenek fent a facen! Azt sem tudod, mit csinálnak, mit esznek, hova mennek.”

Nos, én ezek közé szeretnék tartozni. Nem feltűnési viszketegségből. Csak hadd figyeljenek rám, tartsanak számon valahol, mint tették azt a diktatúrában is. Így halálomkor nemcsak barátaim, hanem ellenségeim is megemlékeznek majd rólam. Mert örülni fognak, hogy megszabadultak tőlem!

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu