Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 08.21

Hova vezet?

Írta: Ujj János
2022. május 19., 17.40 Csütörtök / Arad

Olvasom Vaszilij Nebenzia Oroszország ENSZ nagykövetének a szervezet tisztségviselőinek írt leveléből származó idézeteket. Az ukrán történelem- és földrajzkönyvekből vette. Némelyik olyan, mintha valamikor a középkorban vagy az újkor hajnalán írta volna valamelyik udvari krónikás, hogy egy-egy uralkodó vagy népének hatalmas történelmi származását igazolja. (Lásd Antonio Bonfini Corvin Mátyás származásáról írt meséjét.)

A kiragadott idézetekből kitűnik, hogy Ukrajna a világ legősibb állama, immár 7500 éves (!) történelmet mondhat magáénak. (Az a szerzőket nem érdekli, hogy maga az ukrán szó is csak a 19. században született, maga Tarasz Sevcsenko, nemzeti költőjük is elismeri!) A tankönyvek szerint Ukrajna területéről származtak az ókor nagy városainak alapítói, számos legendai és húsvér történelmi hős, sőt Nyugat Európa népeinek jó része. S talán maga Jézus Krisztus is az ukrajnai Galíciából származott! S ezek után már nem csodálkozunk azon, hogy a világhódító mongol Dzsingisz kán is ukrán volt.

Nem szólhatna senki semmit, ha ez egy ukrán nyelvű mesekönyvben, legendáriumban jelent volna meg. Csakhogy ez ukrán iskolai tankönyvekből kiragadott gondolatsor, amit történelmi tényként vernek bele a tanulóifjúság fejébe. Akiket könnyű nacionalista szöveggel elbódítani, megtölteni őket nemzeti büszkeséggel.

Nem ismeretlen jelenség! Nálunk is annyi hasonló (ha nem is ilyen mértékű) történelemhamisítás szerepelt a minapi történelemkönyvekben, hogy azok felsorolása is tetemes helyet foglalna el. Gondoljunk csak az apró csatározásokat felszabadító törökellenes háborúkká nagyító túlzásokra, a rendíthetetlen kommunista hősök rendszerellenes harcára, a második világháborút 200 nappal megrövidítő román átállásra, minden háborús konfliktus kirobbantójaként a szomszéd állam megnevezésére stb.

S mindez hova vezet? Egyértelmű: a szélsőnacionalizmushoz, a nemzeti türelmetlenséghez. Ahhoz, hogy büntetőeljárást indítsanak egy nem (vagy több, lásd Temesvárt) kifüggesztett más nemzet zászlajáért, egy sportesemény végén elénekelt regionális (székely) himnuszért, kivizsgálást indítsanak a kisebbségi nyelvhasználatért egy-egy önkormányzati ülésen. Avagy xenofób skandálásokhoz még tétnélküli sportmérkőzéseken is.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Alexandra Kiss / Vasárnap, 2022. május 22., 13.45 Válaszoljál rá!

Kedves Amereika Hangja alias Kobak.. meg.....annyi név.
Ki beszélt itt Orbánról?
A kampánynak vége, de gondolom a sporolást Ön is megkezdte, nem mos nem mosakszik, .. ahogyan a töbségi balgák társasága utasított minket.

Hozzászólt: Amerika Hangja / Péntek, 2022. május 20., 18.16 Válaszoljál rá!

Senki se akar a háborúban részt venni, még az amerikaiak se küldenek csapatokat, meg mondták elöre.
Fegyvereket küldeni viszont erkölcsi kötelesség: még mindig nem értitek hogy csak egyetlen aggreszor van, az Oroszország. És csak egy áldozat, az Ukrajna.
Orbán hazudott amikor ráfogta MZP-re hogy az a háború akarja vinni az országot, még a választás napján is erre célzott, hátha bedöl még egy pár naiv MTVA nézö, aki egyéb nyelven nem néz híreket, nem értené.
Látszik hogy ti is mind hagytátok hogy Orbán jól belepi..áljon az agyatokba.
Amiket pedig Újj János itt produkál, abból több mind a fele kitaláció. Úgy mind a Soros interjú amit nagy diadallal kommentelt télen, pedig még a pesti média se tudott róla semmit.

Hozzászólt: Erno Kovacs / Péntek, 2022. május 20., 15.47 Válaszoljál rá!

És mennyien beálnak a sorba, már online mediumban is, vagy közösségekben nagyon sok a háborút akaró balga, tudatlan hülye.
Minap barátaim,kollégáim szájából olyan baromságokat hallottam, hogy igenis a natonak kötellessége nekimenni az orosznak, mert meg kell védeni szegény ukrán integritást....stb. Hát, hogy ennyire lehesssen embereket hülyíteni, azért nem gondoltam, akiknek még a halált is szépen csomagolva el lehessen adni. tetszelegjen.

Hozzászólt: hollai / Péntek, 2022. május 20., 12.57 Válaszoljál rá!

Jánosom !
Itt egy olyan agymosás folyik, ami -szerintem-rosszabb, mint amit a komcsik csináltak.
Akkor, titokban, halkan, csak megmaradt a józan gondolkodás, mert pl,a legkomcsibban viselkedő barátaim nagy részénél is tudtam hogy valójában nem lett hülye, csak lépked előre, illetve úszik az árral. Törvény volt, hogy hallgass.
Ma, átnevelik a népet, majdnem egész Európa lefeküdt Amerika lábai elé, és még azt is tűrik hogy ezek a csizmájukkal a nyakunkra hágjanak.
A jövő nagyon bizonytalan, én valami csodára várok.
Ottó

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu