Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.13

Intő példa lehetne!

Írta: Ujj János
2020. július 26., 17.59 Vasárnap / Arad

Egy újsághír olvasása közben határoztam el, hogy ha netalán meggondolnám magam, és mégis hinnék a lélekvándorlásban, akkor a következő életemben egy gazdag ember elvált felesége szeretnék lenni. A hírben az szerepel ugyanis, hogy Robert de Niro, a híres filmsztár elvált felesége azért perelte be volt férjét, mert egyik hónapban „csak” 50 ezer dollárt utalt át a bíróság neki megítélt százezer helyett.

Hm… Elgondolkozom, milyen flottul megélnék én abból a „csekélyke” ötvenből, mondjuk öt teljes éven keresztül. Vagy családostól, gyermekestől, unokástól, kutyástól, macskástól egy egész esztendeig. S hozzám hasonlóan sok-sok millióan, sőt milliárdan!

Mennyire elcsúszott a világ gazdasági értékrendje! Olvasom, a mélyszegénységi küszöb a világ sok-sok ázsiai, afrikai országában 1,6 dollár naponta. Ez havonta még 50 dollárt sem jelent. Százmilliók tengetik életüket egy hónapon keresztül ebből a csekélyke összegből, míg mások ennek az összegnek az ezerszereséből nem tudnak, vagy nem akarnak kijönni. Nem a filmsztár exétől sajnálom a pénzt! Azt is tudom, hogy gazdagéknál ez az összeg nem is nagy tétel. Akadnak olyanok, akiknek ez mellényzsebből kifizethető.  A „menők” ennyiért még egy valamire való luxusautót, egy szemrevalóbb jachtot, egy rendesebb lakást sem tudnak vásárolni sok-sok nyugati országban. Divatos világvárosokban, üdülőhelyeken pláne.

Mellbe vágó ez az elképesztő igazságtalanság. Az, hogy milyen óriási különbségek vannak a fizetések, jövedelmek között. Csak filozofálgatok azon, hogy egy vezető banktisztviselő, egy politikus, trösztigazgató hányszorosát keresi meg egy nem ázsiai, afrikai villany-, autó- vagy vízvezeték-szerelő, betonöntő, bútorasztalos, karbantartó lakatos, mezőgépész havi keresetének. A mifelénk a kulturális szférában dolgozókat, színészeket, zenészeket, újságírókat, könyvkiadókat nem is említve. S akkor hol maradnak a szinte mindenütt messze alulfizetett pedagógusok? Vajon az első kategóriában említettek munkájának, tevékenységének reális értéke valóban annyiszor többet érne a társadalomnak?  (Most ne firtassuk a bizonyos sportágakban, mint a foci, tenisz, kosárlabda stb. milliókat kereső hivatásos sportolókat, mert nekik az aktív pályafutásuk alatt kell megkeresniük a hátralevő éveik megélhetési fedezetét.)  

Ideális emberi társadalom sohasem létezett, a bibliai paradicsomi állapotokat kivéve. Mindig voltak, s lesznek társadalmi egyenetlenségek. Nem jósolgatok, de minden józanul gondolkodó számára világos, hogy egy ilyen társadalmi miliőben könnyen megfogannak az anarchista, a kommunista eszmék. S azokból semmi jó sem származhat.  Csak terrorizmus, avagy az úgynevezett szocialista társadalom. A huszadik század példája intő példa lehetne!

A számok bűvöletében honnan indultam, s hova lyukadtam ki…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu