Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.22

Járvány vagy eltervezett akció?

Írta: Ujj János
2020. július 15., 17.38 Szerda / Arad

Olvasom a világhálón dr. Olaf Koob berlini antropozofusnak (szó szerinti fordítás: emberbölcsész) a fenti címmel közzétett eszmefuttatását. Szinte egy időben figyeltem fel a Nyugati Jelenben egy haldokló fiatal amerikai férfi leközölt vallomására a koronavírus-járványról. Egymástól merőben eltérő vélemények ugyanarról.

A német professzor állítja, hogy az egész mostani járvány csak egy eltervezett színjáték, a világ laboratóriumaiban kezdettől fogva egy nem létező vírust tesztelnek.

Kimutathatóan a vírustól megbetegedett, időközben a san antonioi (Texas) kórházban a fertőzésben elhunyt fiatal, halála előtt viszont orvosának bevallotta, hogy „azt hittem, csak kamu a vírus”. Súlyos árat fizetett hiszékenységéért, a fiatalok szervezte úgynevezett vírus-bulin való részvételéért, amin felelőtlenül pénzdíjért azon versengtek, ki kapja meg leghamarabb a fertőzést. 

Szóval kinek is higgyünk? Kétségtelen, okfejtő eszmefuttatásában Olaf Koob professzornak vannak jó meglátásai. Ezeket minden józanul gondolkozó polgár elfogadhatja. Például azt, hogy a járványveszélyt kihasználva, a világ államaiban uralkodó különböző ideológiai beállítottságú rezsimek egy „biztonsági ketrecbe” zárták állampolgáraikat. Az elrendelt szigorú intézkedéseket kihasználva sok államban megszabadultak a veszélyes politikai-ideológiai ellenfeleiktől. A mozgási korlátozások alatt a közember lényegében csak alapvető szükségleteit elégítheti ki, azokat is csak ellenőrizve, megszabott időben. A társadalmi megnyilvánulás, netalán tömeges ellenszegülés minden lehetőségétől, fogyasztható vagy művelhető kultúrától (színház, mozi, múzeum, hangverseny) megfosztották a polgárokat.

S azt is aláírhatjuk, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ha nem is bűnszövetkezet, ahogyan a professzor fogalmaz, de sóhivatal, hiszen még akkor is téves információkat, megállapításokat tett közzé, amikor a járvány már több kontinensen is felütötte a fejét. Meg az is elfogadható, hogy a világ félmilliónál több halálesete jelentős hányadának nem a vírusfertőzés volt a közvetlen kiváltó oka.

De akad a tényként közölt megállapítások között csúsztatás is. Például az, hogy a kórházakban a fertőzötteknek fenntartott osztályok, kórtermek üresen tátongtak, az orvosi személyzet meg (beteg híján) csak fél normával dolgozott. Az illető vagy nem látta, vagy szándékosan elsiklott az olaszországi és spanyolországi helyzet felett. Ott a járvány csúcsán a kórházak folyosói is teltek volta, lélegeztető gépek nélkül pedig orvosoknak kellett dönteniük arról, kit mentenek, s kit hagynak meghalni.

Nem tudom, mikor lesz az emberiségnek rálátása a teljes igazságra. Talán soha. Koob professzor írásában viszont van egy figyelmeztető zárómondat: „Még sohasem voltunk ily közvetlenül a szakadék szélére állítva, mint napjainkban.” Az emberiségnek érdemes lenne megfontolnia az intést, még akkor is, ha a kialakult helyzetért nem csak a járvány tehető felelőssé. De annak gazdasági, társadalmi, erkölcsi vetületeinek is van némi szerepe. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu