Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 03.19

Jól poénkodunk!

Írta: Ujj János
2020. június 02., 16.47 Kedd / Arad

Hivatalosan nem közölt hírek, meg kiagyalt rémhírek mindig fel-felröppentek. Ezeket hol a tájékozatlanság szülte, hol szándékosan bocsátották útjukra a tömeg félrevezetésére. Utóbbira példaként emlékezzünk az 1989 decemberében a mindenütt leselkedő terrorista-veszélyről, a mérgezett vízről szólóra. A mostani koronavírus-járvány indulásakor pedig az alapvető élelmiszerek, egészségügyi cikkek ipari mennyiségű felvásárlását elindítóra. (Lehetséges, hogy a multinacionális cégek így akartak megszabadulni felhalmozott készleteiktől?)

Fél évszázaddal ezelőtt, a diktatúrában, a létfenntartási gondok szaporodásával is terjedtek mindenféle hírek. Akkor az „illetékes” elvtársak minősítették ezeket rémhíreknek, az okát az általuk csak „sáncrádióként” titulált Szabad Európa félrevezető tudósításainak tulajdonították. Az elnevezés gyakori hangoztatására született az a nagyon szellemes viccözön, amely úgy kezdődött, hogy „Bemegy a kérdés a jereváni rádióba.” 

S hogy a néphumor a keserves, a szabad véleménynyilvánítást elfojtó diktatórikus időben, a nagy bajban sem tűnik el, sőt szaporodik, arra példa a kommunista vezetőkről született viccek tömkelege. A „Fürtöskéről”  (Rákosi), a szovjet párttitkárokról is, a „Kárpátok Géniuszáról” is. Pedig az ügyeletes titkosrendőrök igencsak vadásztak a kiagyalókra, terjesztőkre, sőt azok meghallgatóira is. Akkoriban, a „sáncrádiós” időben nem volt ajánlatos a hallott poénokat írásban is rögzíteni, mert bármikor illetlen kezekbe (fülekbe) is juthattak. (Emlékezzünk arra, hogy a viccben a börtönben miként különböztették meg a politikai foglyokat: a viccek terjesztői kereszt-, a hallgatói hosszanti csíkos rabruhát viseltek.)

A fentiek jutottak eszembe, amikor a járvány legnehezebb napjaiban, a bezártságban reggelente átnéztem a világhálón érkezett friss üzeneteket. Nem volt olyan nap, hogy legalább két-három holtbiztos megelőzési, gyógyítási módot, illetve szellemes összeállítást ne találtam volna közöttük. Most nem akadályozna meg senki, hogy a járvány elmúltával egy ötletes humoros összeállítást könyv alakban is megjelentessek. Benne a híreket, az álhíreket, a legvadabb rémhíreket a totális karanténról, a százezres nagyságrendű eltitkolt halálesetekről. De a vicceket is. Mert ezek is hozzátartoznak az időszak kortünetéhez.

Nem ismerem a szerzői jogra vonatkozó jogszabályokat, de nem hiszem, hogy a szerző nélkül terjesztett írások, poénok összegyűjtéséből baj származhatna. Én későn ébredtem, már több mint két hónap eltelt a szükségállapot kihirdetése óta, amikor eszembe ötlött az egész elmentésének ötlete. Szájtáti módon elszalasztottam a lehetőséget, de remélem, akadt, aki hamarabb észbe kapott, s begyűjtötte a „gyöngyszemeket”. Hadd mulasson hülyeségeinken is, meg humorérzékünkön is az utókor!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu