Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 27., 14.07

Libanoni tragédia

Írta: Ujj János
2020. augusztus 10., 10.14 Hétfõ

Igencsak megharagudhatott a Mindenható Libanonra. Annyi baj sújtotta, sújtja a kis közel-keleti országot az utóbbi évtizedekben, ami egy nagy ország gazdaságát is megrendítené. Gondoljunk itt az Izraellel folytatott nem hivatalos háborúra, a bombázásokra, az éveken keresztül zajló véres polgárháborúra, vagy a mostani bejrúti kikötői szörnyű robbanásra.

Pedig a második világháborút követően a vallásilag sokszínű, közel hétmilliós országot Kelet Svájcaként tartották számon. Virágzott a gazdasági élet, a fővárosa bankközponttá vált, kaszinók sorában egész éjszaka folyt a játék. A szó szoros értelmében turistaparadicsom volt. Bevallom: akkor én azon reménykedtem, hogy a helyi milliomosok közül valaki(k)nek eszébe jut újra telepíteni a kipusztult (kipusztított), Csontváry Koczka Tivadar megfestette gyönyörű cédrusokat.

Aztán közbeszólt a történelem. Az ország befogadta a palesztin menekülteket, meg a szélsőséges iszlamistákat, az ország déli részéről megkezdődött az izraeli települések bombázása. A viszontválasz nem váratott magára. S a betelepülők miatt megkezdődtek a vallási konfliktusok, s az éveken keresztül tartó polgárháború. (Emlékezzünk Chrudinák Alajos megrázó háborús riportjaira.) Az ország fővárosa romokban hevert, gazdasága tönkrement. Nagyon nagy erőfeszítések árán sikerült a helyzetet konszolidálni, a fővárost újjáépíteni. A szállodasorok ismét fogadták a világ turistáit.

Most a sors megint beleköpött a levesbe. A bejrúti kikötőt egy olyan robbanás rázta meg, amely szinte romba döntötte a fél várost. A robbanás helyén egy óriási kráter tátong. A kikötőben elsüllyedt egy 74 ezer tonnás (!) óceánjáró. A robbanás ereje még tíz kilométer távolságra is éreztette hatását.

Keresik a vétkeseket, mondta könnyek között a város polgármestere. Mármint azokat, akik évekkel ezelőtt egy egész hajórakománynyi elkobozott ammónium-nitrátot halmoztattak fel egy raktárban. A hozzám hasonló, a kémiához amatőr szinten konyító, filmet néző laikusok is tudják, hogy a terroristák azt használják házi készítésű bombák gyártására. Tárolása lakott területen tilos. Ilyen óriási mennyiségben különösen. Annak sorsáról annak idején nem egy köztisztviselő, nem egy raktáros, netalán könyvelő határozott. Valahol az akkori kormány környékén kell(ene) a felelőst előkeríteni.

Mifelénk minden súlyos balesetben a váltókezelő (acarul), a meteorológus (lásd az egykori budapesti augusztus 20-i tragédiát), avagy a cigarettázó bakter, esetleg a szállítmányt a raktárba szállító targoncás lenne a hibás a milliárdos nagyságrendű pusztításért.

Libanonban folynak a letartóztatások. E sorok írásakor már 19 személyt letartóztattak. De vajon az igazi vétkes viszi-e majd el a balhét?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu