Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 19.26

Már ez is öröm?

Írta: Ujj János
2021. január 17., 17.17 Vasárnap / Arad

Olvasom, hallgatom, nézem az óévbúcsúztató eseményekről szóló híreket. Szinte egész Európában szigorú óvintézkedések voltak (vannak mindmáig) életben: kijárási tilalom, tűzijáték betiltása, összejövetelek csak korlátozott számú résztvevővel, fizikai távolságtartás, kötelező maszkviselés. Ennek ellenére Nyugat Európában szinte mindenütt voltak kisebb-nagyobb rendzavarások, bár megelőzésként a hatóságok jelentős rendfenntartó erőket rendeltek az utcára.

Hallgatom a francia hírügynökség büszkeségtől duzzadó jelentését, hogy Párizsban, tavalyhoz képest 41 százalékkal kevesebb gépkocsit gyújtottak fel. Nem 1200 felülit, „csak” (?!) mintegy 850 darabot. Hogy ugyanott a maszk nélküli, annak használatát visszautasító randalírozók összecsaptak a rendőrökkel. S azt is, hogy közel hétszáz rendbontó személyt kísértek be a rendőrőrsökre. Hogy néhány száz személyt megbírságoltak. Hogy letartóztattak egy személyt, aki szemetes kukával próbálta meg betörni egy ékszerüzlet kirakatát. Mindezek ellenére a szilvesztert sikerként tálalva! Hogy mennyi volt az anyagi kár, hányan szorultak egészségügyi ellátásra, kórházi kezelésre, arról nem szól a fáma.

Tudom, Párizs egy sokmilliós nagyságú világváros, nem lehet minden polgár, még minden századik mellé sem egy rendőrt állítani. (Mint ahogy Rejtő Jenőnél Fülig Jimmy minden pofonja mellé sem egy-egy irányjelző táblát!) De kérdem (és kérdezhetik a békére, csendes ünneplésre vágyó francia bennszülöttek), milyen tekintélye van egy hatvanhétmilliós ország rendfenntartó erőinek, amely évek óta szinte minden alkalommal hátrálni kényszerül a csőcselék elől. Nehogy túlkapással vádolják! Ezért évek óta nem tudja megvédeni a francia polgárok vagyonát, nem tud rendet tartani a francia városokban, nem akadályozza meg a rablásokat.

A jelenség általános. Mert szinte az egész nyugati szférában kicsúszott a talaj (jobban mondva, a liberális szellemű törvények, kormányrendeletek kihúzták azt) a rendőrség lába alól. Néhány évtizeddel ezelőtt az angol közrendőr fegyver nélkül sétálhatott, s minden hivatalos intézkedése meghallgatásra talált. Most fegyveresen sem mer belépni a nagyvárosok no go zónájába. Avagy Németországban, Ausztriában egyetlen falusi csendőr tartatta be a törvényes rendet. A skandináv országokban nem ismerték a lopás, rablás fogalmát. A közjárművön felejtett tárgyat hetek múlva is meglelhette a gazdája valahol a talált tárgyak osztályán. Próbálja meg mostanság!

Nem vagyok a rendőri brutalitás, a túlkapások híve. Sőt, elítélem azt! De az évek óta tartó, súlyos következményekkel, gyilkosságokkal, jelentős anyagi károkkal járó események megakadályozására törvénybe kellene iktatnia a liberális többségű Európai Parlamentnek, hogy a rendőrök elleni bármilyen támadás (kővel, husánggal, Molotov-koktéllal) fegyverhasználatra jogosítja fel az egyenruhásokat. És minden rendőr elleni bármilyen fegyverrel (akár kés, macséte, kard) elkövetett erőszak esetén a kiszabott egyetlen büntetés a tényeleges életfogytiglan. Mindenfajta enyhítő körülmény, ügyvédi csűrés-csavarás figyelembe vétele nélkül.

A rendfenntartó erőket az állampolgárok pénzéből tartják fenn. Őket is kell szolgálniuk. Nem az liberálisok pátyolgatta rendbontókat!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu