Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 27., 13.54

Működtek a háttérerők

Írta: Ujj János
2020. augusztus 12., 10.33 Szerda

Végül többé-kevésbé igazságosan végződött az idei román focibajnokság: a bajnoki cím is a megérdemelt kezekbe jutott, a második ligából is két jól szereplő vidéki együttes került fel az élvonalba. Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de az egész szezonban lezajlott események arról tanúskodtak, hogy bizony komoly háttérerők tevékenykedtek azért, hogy ne a fent említett végeredmények szülessenek.

A focihoz jobban értő, valamikor maga is ezt a sportot gyakorló, majd pedig megbecsült játékvezetőként tevékenykedő barátom már hónapokkal ezelőtt felhívta a figyelmemet a háttérben folyó mesterkedésekre. Előre megjósolta, hogy a következő szezonban bizonyára felemelik az első liga csapatainak számát, amennyiben valamelyik fővárosi együttes bekerül a kiesési zónába. Arra is felfigyelt, ahogyan a médiában „sztárolták” a Bukaresti Rapidot, csak nhogy felkerüljön. Ahogyan kiírták a másodosztály semmilyen szabályzatban nem szereplő rájátszási szakaszát. Ahogyan az olténiai csapatot futtatták (sikertelenül!) a bajnoki cím felé. Ahogyan egy nappal a Craiova–Kolozsvár-mérkőzés előtt felborítottak minden korábbi előírást, s egyetlen mérkőzésre korlátozták a bajnoki cím elnyerését. És ahogyan ellenőrzés nélkül elnézték azt, hogy néhány együttes a szó szoros értelmében sakkozzon az elhalasztott meccsekkel. Ahogyan az idényben igencsak gyengén szereplő, a kiesés rémétől fenyegetett Bukaresti Dinamo hóna alá nyúltak, többször is. Barátom az általa elmondottakat minden fordulót megelőzően jól alátámasztott, utólag beigazolódott érvekkel igazolta.

Az övéihez én hozzátennék egy szerény észrevételt. Azt, hogy Európa egyetlen bajnokságában sem úzus az olyan rájátszás, ahol önkényesen megfelezik a csapatok által addig elért pontokat. A kekeckedők mondhatnák: az 1. Ligában a kiírás évek óta azt tartalmazza, arra rá lehet készülni. Igaz, de akkor is igazságtalan a módszer, mert annyit jelent, hogy ily módon az alapszakaszban lényegében csak 1,5 pont jár egy győzelemért, s mindössze fél egy döntetlenért. Ha a kiíró (szakszövetség, liga) igazságosan akarna eljárni, úgy az általa elrendelt rájátszásban is ugyanennyit adna a csapatoknak, nem pedig annak dupláját. Viszont a második liga kiírásában egyetlen sor sem utal erre sem a rájátszásra, sem a pontok megfelezésére.

És mondanék még egy szégyenteljes, állandóan ismétlődő jelenséget a román focibajnokságból: a magyarellenességet. A szakszövetség is, a diszkriminációellenes hivatal is, az ügyészség is módszeresen szemet huny, nem hall és hallgat róla. Legutóbb a Sepsi kupadöntőbeli mérkőzését követően. Mindenki látta, hallotta az elhangzott rigmusokat, csak az említett fórumok tagjai nem. Mert mifelénk a háttérerők mindig erősebbek voltak és maradnak a törvénynél, a szabályzatoknál, előírásoknál. Egy állítólagos jogállamban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu