Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.36

Pazarolunk

Írta: Ujj János
2022. április 20., 17.15 Szerda / Arad

Egy néhány évvel ezelőtt írt jegyzetemben már említettem egy amerikai író, Packard nevét. A hetvenes években nálunk is kapható volt magyarra is lefordított könyve.  Akkor hívta fel a figyelmet a fogyasztói társadalom elképesztő pazarlására, amikor mifelénk még hiánygazdaság volt. Még konyhai robotgépekről, automata mosógépről is csak álmodoztak a szocialista országok háziasszonyai. Beszerelt vezetékes telefonkészülékre, hűtőgépre, személygépkocsira éveket kellett várni, míg a tervgazdálkodásban elmélyedt szocialista hatóságok kiutalták. Nyugaton meg a régi készülékeket, gépeket akkor már nem javíttatták, hanem egyszerűen lecserélték. Egy korszerűbbre, díszesebbre, csillogóbbra, talán energiatakarékosabbra. A még működőképesek is az ócskavasba kerültek. Mi akkor csak álmodoztunk egy ott leselejtezett fagyasztóról, egy tíz, vagy tizenöt éves Ford, Opel vagy Renault márkájú gépkocsiról.

Néhány évtizede mi is a fogyasztói társadalom szélére sodródtunk. Mert mifelénk is megjelentek a tömegcikkek. Avval eltűntek, bezártak a mindenfajta javítóműhelyek. Mostanság a lábbelik úgy készülnek, hogy azokat ne lehessen talpalni, a zárakat egyetlen rugó eltörése, egy csavar meglazulása, a csapot egy tömítő hiánya miatt egyszerűen le kell cserélnünk. Már alig akad szerelő, aki a vízvezetékek régi ólomcsöveinek javítását elvállalja. A lyukas zoknikat pedig a szemétbe hajítjuk, mert nincs egy nagymama, aki bevarrja vagy megstoppolja. (Vajon a mai fiatalabb generáció tudja-e mi az a stoppolás, hogy néz ki egy stoppolófa? Náluk az egy pével írt stop a sarki jelzőtáblát, csak, tévesen ugyan, az útszéli autóleállítást jelenti. )

Szóval szinte az egész világ eljutott arra a „civilizációs” szintre, hogy pazarolhat, illetve, hogy pazarolnia kell. Mert a gyárak, üzemek termelnek, az új termékeket el kell adni. Ezért pazarolunk. Ki többet, ki kevesebbet. Tesszük mindezt fejetlenül, mint XIV. Lajos: utánunk az özönvíz. Úgy néz ki, a mi generációnk, meg az utánunk következő feléli a bolygó valamennyi természeti forrását nyersanyagból, energiából. Mert fogyóban a vasérc, de a szénhidrogén is. (Valaki állítja, hogy hamarosan megoldódik az üzemanyaggond. Igen, de a műanyag is szénhidrogénekből készül!) Unokáinknak, dédunokáinknak majd fájhat a feje a mindenfajta hiány miatt. (S abba bizonyosan az élhető környezet hiánya is beletartozik majd.) Rájuk való tekintettel kellene takarékoskodnia az emberiségnek.

Különben nagyon borúsak a kilátások!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: hollai / Csütörtök, 2022. április 21., 14.12 Válaszoljál rá!

Jancsi, pazarolunk, mert hülyülünk.
Ez lesz,- többek között- ennek a szép, számunkra annyira jellegzetes, és sokatmondó, mert életünk része volt. szóval ennek a civilizációnak a vége- Mi már nem érjük meg, de sír a lelkem, hogy nincs folytatás, nem lesz Ady, József Attila, de Moliere,és Dante sem, vagy Bach, szóval semmi, ami nekünk érték volt.
Ha most, az utolsó percben, valaki riadót fűjna, talán még visszaléphetnénk, és kezdhetnénk, ugyanazt, előlről felépíteni.
Beszéltem

Ottó

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu