Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 07.52

Román focibajnokság

Írta: Ujj János
2022. május 12., 17.17 Csütörtök / Arad

Nem tudom, hogy a román futball-liga vagy a labdarúgó szövetség vezetői közül kinek jutnak eszébe a minden logikát nélkülöző intézkedések. Elsősorban a csapatokat érintő pontlevonások. Azért, mert egy klubvezetés nem fizette ki játékosait, mert anyagilag tartozik egy átigazolásért, netalán mérkőzés-rendezési szabálytalanságokat állapítottak meg, a csapatvezetők nem tartották be a hatályos intézkedéseket. Ezekért az érintett csapatot a futballhoz valamit is értők egybehangzó véleménye szerint jogtalanul pontlevonással sújtják. (Ha bundázásról lenne szó, akkor jogosnak tartanánk az intézkedést!)

A most folyó bajnokságban a medgyesi csapattól immár több mint negyven pontot vontak el. Először elvették tőle a bajnokságban megszerzett pontjait, majd azokat is tetézték. Most már mínusz 27-nél tartanak! És talán meg sem állnak itt, hiszen arra is volt már példa. Néhány éve a második ligában szereplő resicabányai együttest 74 (!) pont levonásával büntették, amit kiesésekor magával vitt a 3. ligába is. Kiszámítottam: ha ott 25 mérkőzést zsinórban megnyert volna, akkor is (mindössze 1 ponttal) az utolsó helyet foglalta volna el. Természetesen visszaléptek.

Nem szeretnék sértő kifejezéseket használni, de erősen megkérdőjelezem az ilyen büntetéseket javasló személy vagy grémium tagjainak józan ítélőképességét. Ha egy klub vezetősége, az edző és a szakmai stáb valamilyen kihágást követ el, miért nem őket tiltják le? Miért a csapatnak kell viselnie a következményeket, hiszen nem ők rendelkeznek az anyagi javakkal. Miért fosztják meg őket a jogosan megszerzett pontjaiktól? (Mondhatnám: útszéli rabló módjára.) Ha a játékosok közül valaki vétséget (durva szabálytalanság, sportszerűtlen viselkedés) követ el, azt felfüggesztik. A felelőtlen vezetőket nem? 

A logikusan gondolkodók tudják, hogy valamit csak valamiből lehet levonni. A semmiből nem. Az az anyagi világban semmi marad!

És még egy aggasztó jelenségre is felhívnám a román futballsport vezetőinek a figyelmét, bár nem hiszem, hogy lehajolnának meghallgatni egy mezei szurkoló sirámait. Szóval: az élsportot jelentő liga csapatai számának fokozatos zsugorodására. Azt, hogy a korábban fellegvárnak számító városok együttesei dobják be a törölközőt. Lásd Nagyvárad, Brassó, Szatmárnémeti, Jászváros, Vajdahunyad, Galac. Ilyen esetben meg kellene becsülni mindazokat a személyeket, vállalatokat, intézményeket, akik, amelyek hajlandóak nem csekély anyagiakat áldozni egy csapat fenntartására. A mínuszban levont pontok nem késztetik őket a fenntartásra. Van-e Resicabányán ütőképes együttes? És mikor lesz újra Szászmedgyesen?

Valaki elmondaná ezt a román futball Mindenhatóinak?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu