Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 20.50

Szemérmes média

Írta: Ujj János
2020. július 06., 16.21 Hétfõ / Arad

A nyugati média egy-egy újabb olyan erőszakos cselekedet, mint késes támadás, szurkálás, gyilkosság, nők elleni szexuális zaklatás nyilvánosságra kerülésekor pontosan úgy viselkedik, mint egy évszázaddal ezelőtt a szemérmes nagylány. Mondhatnánk, elpirul, lesüti szemét, hogy ne lásson, halljon semmi olyat, amit a kedves mama (most laptulajdonos, támogató párt, vezető politikus) nem engedélyezett vagy netalán rosszallna. Akkoriban a jól nevelt úrilány nem hallhatta meg a káromkodást, trágárságot, szemet kellett hunynia az esetleges obszcén gesztus láttán, el kellett utasítania a túl heves udvarlója sürgető ajánlatait.

Naponta látjuk, halljuk, olvassuk a médiában, hogy Angliában, Németországban, legutóbb Skóciában történt súlyos következményekkel járó késes támadás. Nem amolyan székely báli vagy mifelénk külvárosi kocsmai csetepaté, amikor egy leányért, vagy csak virtusból a legények kezében olykor megvillant a bicska. De hamar vissza is került a zsebbe, a torzsalkodások ritkán végződtek tragikusan.  Viszont ezekben az úgymond ok nélküli (?) támadásokban emberek halnak, sérülnek meg, kerülnek kórházba. A támadót meg a kivonuló rendőrség vagy elfogja, vagy lelövi.

A média első (szemérmes) hivatalos reagálása mindig sztereotip: a rendőrség szerint nem történt terrorcselekmény. Még akkor is így hangzik el, ha netalán a rend őre is a támadás halálos áldozata lesz, avagy súlyos, kritikus állapotban kerül kórházba, mint most Skóciában. (Egy rendőr megtámadása mi, ha nem terrorcselekmény!) Nem csoda, hogy van város az USÁ-ban, ahol tiltakozásként a megbélyegzésük ellen, tömegesen szabadságoltatják magukat a sztrájkolástól eltiltott rendőrök. (Franciaországban utcára vonultak ők is, felségeik is!) És mindig szemérmesen hallgat a média az elkövetőről, nehogy megsértse annak személyiségi jogait! Legtöbbször csak utólag közlik az olvasókkal, hallgatókkal, nézőkkel, hogy ilyen vagy olyan bevándorolt, vagy bevándorolt hátterű az illető.

Valamit nem értek. Fél évszázaddal ezelőtt az angol rendőrök fegyver nélkül tartották fenn a rendet. Mégsem történt atrocitás ellenük. Másutt is ritkán. Mert a bűnözők is tudták: a rend őrei elleni agresszió, ellenállás külön elbírálás alá esik. Ha jól emlékszem, Nagy Britanniában egy évszázadon keresztül nem volt felderítetlen rendőrgyilkosság. Az elfogott elkövetőket mindet ki is végezték, mindaddig, amíg be nem tiltották a halálbüntetést.

Manapság, a nagy liberalizmusban a rendőröket kövekkel dobálják, gépkocsival közéjük hajtanak, molotov koktélt dobnak feléjük, többször lőnek is rájuk. Nem hallottam egyetlen bírói ítéletről sem (ha volt, úgy a média azt is szemérmesen elhallgatta), amely példás ítélettel elmarasztalta volna a zavargások alkalmával letartóztatottakat.

Bizonyosan tízmilliók vannak ugyanazon a véleményen, hogy a rendfenntartók elleni erőszakot kiemelten, gyorsított eljárással kellene kezelni, és szigorúan büntetni. S azt a médiában szellőztetni. Nem szemérmesen! A rendőrgyilkos, avagy gyilkossági kísérlet elkövetője pedig semmiképpen se részesüljön idő előtti szabadlábra helyezéssel. Néhány ilyen ítélet bizonyosan visszafogottabbá tenné a zavargókat, erőszakoskodókat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu