Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 07.09

Valami hibádzik!

Írta: Ujj János
2021. november 25., 16.24 Csütörtök / Arad

Eddig fél évtizede nem tapasztalt módon nő a migrációs nyomás a Balkánon, de már a Baltikumban is. Több ezres tömegek zsúfolódtak össze Fehéroroszországban meg Szerbiában is. A tévéhíradókban megszólaltatott bevándorlók felháborodottan, egyre erőszakosabban követelik, hogy engedjék át őket Nyugat-Európa egyik vagy másik gazdag államába még a tél beállta előtt. A fiatal, életerős férfiak őszintén bevallják, hogy több ezer dollárt, eurót költöttek, költenek arra, hogy embercsempészek segítségével eljussanak „az Ígéret földjének” tartott Nyugatra. Hm…

A látottakkal, hallottakkal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Mindenekelőtt az, honnan áll az illetőknek akkora nagyságú pénzösszeg a rendelkezésükre? Állításuk szerint náluk nagy a szegénység, nincs miből megélniük. Szeretném látni azt a hazai huszonéves fiatalembert, akinek a maga kemény munkájából három-négy év alatt sikerül hat, nyolc, esetleg tízezer dollárt félre tennie egy utazásra. Vajon kik finanszírozzák a migránsoknak ezt az utazást? Arról nem is szólva, hogy a lengyel határon randalírozók között akad, aki ezereurós (!), prémgalléros, márkás bőrkesztyűs cuccba öltözve husánggal támadja a határkerítést és a lengyel határvédőket.

S ha már a pénzről van szó, van egy második kérdésem is. Ekkora összegből nyugodtan vehetnének szülőhazájukban, avagy az első nagyvárosban egy repülőjegyet, amellyel eljuthatnának a Kánaánba. Németországba, Franciaországba, Belgiumba, Svédországba. Nem kellene sem gyalogolniuk, sem határokon illegálisan átkelniük. Igaz, ezekhez úti okmányokra (személyazonossági, útlevél, az illető országból pedig befogadási igazolás) lenne szükség. Csakhogy az útnak indulóknak mindezek hiányoznak, pedig ennyi pénzből azt is elintézhetnék. Csakhogy azokból kiderülne valós életkoruk, szakmai felkészültségük teljes hiánya, esetleges bűnözői múltjuk. Netalán még valamelyik terrorista szervezettel való kapcsolatuk is.

Harmadszor: amennyiben Nyugat-Európának szüksége van bevándorlókra, ahogyan az Unió vezetői közül többen is állítják (az anyaországban meg az ellenzék közös kormányfőjelöltje), miért nem létesítenek légihidat a Közel-Keletre vagy Afrikába. Mint teszi azt a náluk jóval szegényebb Lukasenka fehérorosz elnök. (Igaz, orosz biztatásra. Neki és Putyinnak mások a szándékai!) Megkímélnék Európa keleti országait a civilizálatlan, sáska módjára mindent elpusztító, vandálok módjára letaroló embertömegtől. Ugyanakkor a költséges kerítések építésétől és rendőri-katonai alakulatok fenntartásától a határokon. A légi szállítás kevesebbe kerülne, mint az állandó őrhajózás a migránsok begyűjtésére a Földközi-tengeren, avagy az ellátásuk görög, olasz, szerb menekülttáborokban.

Ehhez viszont az kellene, hogy a menekült státuszt a kérelmező szülőhelyén, avagy az első biztonságos ország nagykövetségén, konzulátusán bírálják el. Ezt nem akarják megérteni Európa vezető politikusai.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu