Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.13

Változó (téli) világ

Írta: Ujj János
2021. január 04., 16.55 Hétfõ / Arad

Néhány napja hallottuk a hírt, hogy a Kárpátok egyik, hozzánk viszonylag közeli hegycsúcsán leesett az idei tél első hava. A hírre fiatal ismerőseink határozták el, hogy aprócska gyermekeikkel oda utaznak néhány napra, mert azoknak is ismerkedniük kell a hóval. Ugyanis születésük óta még nem volt hozzája szerencséjük, az elmúlt telek mifelénk bizony téli csapadék nélkül teltek el. A kicsiknek fogalmuk sem volt arról, mi az a hóember, ródlizás, hógolyózás, csicsongálás, hempergés a friss hóban. Az előbb említett szavakat a magyar anyanyelvű gyermekeknek nem is volt honnan megtanulniuk.

Emlékszem, valamikor az ötvenes, hatvanas években hallottam egy híradást, hogy az Észak-Afrika valamelyik államának tengerpartján élők először láttak havat a pálmafákon. Akkor ők ugyanúgy elcsodálkoztak, mint Móricz Zsigmond Mehemedje a tehenek láttán. Akkoriban mifelénk decembertől februárig odafenn igencsak sűrűn rázogatta szakállát Szent Péter, s telente nem voltak munkanélküliek a hótakarító gépek és munkások. Saját élményem, hogy egyik évben a fővárosban még közmunkára is kirendelték a közalkalmazottakat, az egyetemistákat, hogy a forgalmasabb belvárosi útkereszteződéseket, a közösségi járműmegállókat megtakarítsák a fél méternél magasabb hótorlaszoktól.

Hat évtized alatt olyan klímaváltozás észlelhető mifelénk is, hogy a mérsékelt éghajlatú területeken, a 45. szélességi fok vonalában a szülőknek magasabb hegyre kell felvinniük gyermekeiket, hogy megismerkedjenek a hóval! Mert fokozatosan eltűnik az erre az éghajlati zónára jellemző négy évszak, s az éghajlat felmelegedése pedig immár tagadhatatlan. Valamikor a Csíki-medencében nem volt olyan település, amelynek évente legalább négy hónapon keresztül ne lett volna szabadtéri hokipályája. Csak fel kellett locsolni az iskolaudvart, a focipályát, valamilyen gyepet, s a következő nap már lehetett kergetni a korongot. Külön falusi bajnokságuk is volt. A hazai jégkorongbajnokság élcsapatainak többségébe székely fiatalokat igazoltak. Manapság Székelyföldön is csak műjégpályán lehet űzni a székely „nemzeti” sportot, a fiatalok többsége focizik, kézi- vagy kosárlabdázik. Tófalvi Éva sílövő utódai is csak magaslati levegőn tudnak edzeni. A hazai válogatott biatlonisták svéd földön készülnek fel a versenyekre.

Emlékszem az anyaországban a síugróknak valamikor Mátraházán még sáncot építettek, ahol a legjobbak 50-60 méteres ugrásokat is végrehajtottak. Ki emlékszik már arra? Évek óta még leereszkedni sem lehet ott a hóágyúk bevetése nélkül.

Már nem emlékszem arra, hogy december elejének melyik napján és miből állapították meg nagyszüleim azt: fehér vagy fekete lesz-e a karácsony abban az évben. Most előre borítékolható volt (ás lesz) a válasz. Sajnos!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu